Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
witam.czy moglby mi pan odpowiedziec na pytanie gdzie mozna zrobic i na czym polega badanie na obecnosc candida albicans?czy to prawda ze stosujac odpowiednia diete mozna sie pozbyc tego grzyba?z gory dziekuje ola :-/
Sama dieta go nie wyeliminuje, ale zdecydowanie ogranicza jego zapędy. Wystarczy ograniczyć węglowodany, zarówno te proste, jak i te złożone. Co do badania, to zależy, gdzie chcesz go szukać. W j. ustnej wystarczy wymaz na posiew grzybiczy, w kale, tak samo posiew. Serologicznie (badanie krwi) - można określić poziom przeciwciał w kierunku C. albicans. Ale zawsze pewien poziom ich jest, bo organizm ciągle ma z nim kontakt. Ale ich pozim właściwie zinterpretowany zawsze daje jakiś pogląd na sprawę.
a czy moglabym zapytac o jakie dokladnie weglowodany chodzi,bo dla mnie weglowodany to chleb i ziemniaki,ale na pewno jest wiecej pokarmow ,z ktorych powinno sie zrezygnowac?
Cukier, cukierki, ciastka, mąka, ryż, kasza. Po prostu nie spożywaj tego w zbyt dużych ilościach. Niestety, piramida zdrowia do niedawna promowała właśnie kasze, ryż, a to nie do końca prawda. Już ją trochę zmodyfikowano na rzecz warzyw. Nadmiar owoców też nie jest dobry ani wysoko słodzonych soków! Jak wszystko, z umiarem ;-)
:shock: przepraszam za upierdliwosc,ale jak wlasciwie powinien wygladac moj obiad skoro kasza,ryz i ziemniaki nie sa za bardzo wskazane?a moze slodkie ziemniaki bylyby ok?
Przecież napisałem na samym dole, że z umiarem. To nie znaczy, ze wogóle!!! Słodkie ziemniaki będą gorsze, niż te zwykłe. Trzeba po prostu zmniejszyć ilość tych produktów, co wymieniłem, a zwiększyć ilość warzyw. To chyba nie jest takie skomplikowane. :->
no dobrze ,skomplikowane moze nie jest,ale okrutne jesli ktos kocha czekolade i ciasteczka i do tej pory jadl je tonami :lol:. bardzo dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
No tak, candida lubi takie osoby. Proponuję zastapić zwykłą czekoladę gorzką. To tak na osłodę :-D Ale jak pisałem wcześniej, konieczne leki, bo obecnosć candidy wywołuje właśnie uczucie ogromnej chęci na słodycze. Jak ją się lekami ograniczy, to nie będzie tak mocnej chęci. I wtedy łatwiej utrzymać dietę.