Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc korzystając z okazji witam Wszystkich.
Mam problem z oczami i przeszukując internet nie natknąłem się na jego rozwiązanie.
Pół roku temu byłem pierwszy raz u okulisty. Lekarz wykryła u mnie wadę -0,5 w prawym oku i nie wykryła wady w lewym. Kiedy pytałem o konieczność noszenia okularów, powiedziała mi, że przy takiej wadzie i do tego na jednym oku nie ma sensu ich nosić. Nie dała mi tej "kartki" z wypisanymi wadami do optyka. Okularów nie zrobiłem.
Po pół roku wzrok mi sie pogorszył a do tego wciąż występowały problemy które zaraz opiszę. Poszedłem do lekarza kolejny raz tym razem do innego. Pani wykryła w prawym oku wadę -0,75 (więc trochę większą) zaś kiedy powiedziałem, że lewe oko jest prawie całkiem w porządku i widzę na nie o wiele lepiej niż na prawe była bardzo zdziwiona. Stwierdziła nawet, że to właśnie lewe oko jest bardzo chore i o wiele gorsze niż prawe. Kiedy jednak zaczęła sprawdzać różne szkła, okazało się że przy żadnej konfiguracji nie widzę lepiej niż bez żadnego szkła. I uznała "że lewe oko mimo że ma wielką wadę, nauczyło sie widzieć w miarę dobrze i nie przyjmuje żadnego szkła". Byłem bardzo zdziwiony tym co powiedziała, bo nawet kiedy ubierałem okulary taty (lewe szkło -0,5) to widziałem na lewe oko lepiej.
Wizyta skończyła się tym, że pani doktor poleciła zrobienie okularów z lewym czystym szkłem, zaś prawym -0,75. Jak na razie nie kupiłem ich bo wszystko wydaje mi sie trochę dziwne. Dlatego właśnie pytam tutaj. Dodatkowo powiedziałem obydwóm paniom doktor o problemach jakie zaraz tutaj opisze.
Mianowicie. Korzystam z komputera bardzo dużo. Pracuje na nim więc jest to konieczne. Codziennie spędzam przed monitorem około 3 godzin, czasem więcej.
Oczy bardzo mnie bolą, szczególnie prawe, mimo że nie mam problemów z ostrością kiedy patrze na monitor. Widzę wszystko dobrze. Monitor też mam dobrej jakości (bardzo dobry LCD). Ustawienia miejsca pracy również skonfigurowane wedle zaleceń. Jak wspomniałem oczy bardzo mnie bolą, pieką. Często boli mnie cała prawa strona głowy. Oczy często są przekrwione. Im więcej czytam, korzystam z komputera czy też im więcej czasu spędze np poza domem w mieście, gdzie oczy wymagają większego "uzytku" tym gorzej widze. Sprawdzalem co dzieje sie kiedy nie patrze w monitor, np 2 dni w ogóle. Problem nie znika. Czasami mam tak że wtane rano i oko od razu boli i piecze, dodatkowo towarzyszy temu ból głowy. Oczy często łzawią i ropieją. mam problem z oglądaniem telewizora 14 calowego z odległości 3 metrów, ponieważ tworzą mi się smugi światła wychodzące z ekranu.
Dodatkowo kiedy występuje ból oka i głowy jest to bardzo często ból pulsujący, równo z rytmem serca.
Słyszałem że mogą to być problemy z cisnieniem oczu, nie mam pojecia co dokladnie.
Ciekawostka jest to ze widze roznie. W jeden dzien widze lepiej na jedno oko, w drugi gorzej. Czasem lewe oko widzi bardzo dokladnie, czasem zle. Prawe oko zawsze widzi gorzej jednak tez zaleznei od dnia, czasem bardzo zle a czasem lepiej.
Nie mam pojecia co zrobic. Ciezko mi poniewaz codziennie musze sie meczyc i caly czas myslec o oczach. Prawie codziennie bola. Czesto kiedy musze zrobic cos na komputerze jest to bardzo uciazliwe poniewaz patrzac na ekran bol sie nasila.
Bede wdzieczny za kazda pomocna porade. Jezeli mam podac wiecej szczegolow oczywiscie zrobie to. Dodam ze mam 18 lat. Pozdrawiam