Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy przysługuje mi renta.
Mianowicie wykryta została u mnie wada serca tj. Ubytek międzykomorowy, do tego mam tętniaka w okolicy zastawki trójdzielnej (tj. tętniak mieści się z tego co pamiętam na jednej z trzech części tejże zastawki, a że akurat akurat ta jest upośledzona i nic nie robi to tętniak trzyma ją sztywno,a reszta robi swoje.. ;p )
Ogólnie np na komisji wojskowej w rozpoznaniu napisano
1.Wady zastawkowe serca upośledzające sprawność ustroju.
2.Tętniak w okolicy zastawki trójdzielnej.
Jeśli chodzi o mojego lekarza prowadzącego to mówił mi na ostatniej wizycie, że żadnych wysiłków siłowych ani wydolnościowych robić nie mogę. Ja byłem u lekarza medycyny pracy (jak musiałem zaświadczenia załatwić czy nie mam przeciwwskazań do wykonywanego w przyszłości zawodu też nie chciał mi wypisać bo a to wada serca, a to nieproporcjonalne serce do ciała, a chodzę do technikum poligraficznego.. więc coś w tym chyba jest). Słyszałem, że można się ubiegać o rentę przy takiej wadzie serca.
Jakby się uprzeć to na pewno by się znalazło coś jeszcze.. ;p bo sam wszystkiego nie pamiętam. ;d
Zatem z tąd moje pytanie.
A chciałbym jeszcze przy okazji się zapytać jak to jest z orzekaniem o niepełnosprawności w przypadku wady serca i tu również mam informacje z tzw. "drugiej ręki", ponieważ znajoma znajomego ma wadę serca (jakąś tam nie pamiętam już jaką) i ma dzięki temu orzeczenie o niepełnosprawności) zatem byłbym wielce wdzięczny za udzielenie mi odpowiedzi również na to pytanie.
Wiem że z czymś takim powinienem się zgłosić do lekarza prowadzącego, bądź bezpośrednio do ZUS'u i tam pytać o szczegóły, ale może ktoś na tym forum jest w temacie.
Z góry dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam. ;D