Witam.
Mam pewien problem. Mam rocznikiem 19 lat. Od 3 klasy podstawowki nosze okulary. Moja wada nadal sie pogarsza. Aktualnie mam na jednym oku -7 a na drugim -6,5. Okulistka zabroniła mi między innymi czytać, ćwiczyc na WFie i uprawiać jakiekolwiek sporty. W tym roku idę na studia i chciałabym isc na hodowle koni i jezdziectwo. Zawsze marzyłam o swoim własnym gospodarstwie agroturystycznym i nie wyobrazam sobie zycia bez koni oraz bez jazdy na nich. Pogodzilam sie z zaleceniami mojej okulistki tylko ze postanowilam ze zrobie sobie operacje korekcji wzroku. Heh juz pomalu na nia odkladam. Chciałabym moc normalnie zyc i spelniac swoje marzenia. Ostatnio nawet przez wade wzroku nie pozwolono mi oddac krwi;( Dowiedzialam sie ze operacje ta mozna zrobic od 21 roku zycia i tylko w tym wypadku jak wada przez wczesniejszy rok nie bedzie sie pogarszac. Jakimi sposobami mozna ja zatrzymac czy cos bo na razie caly czas sie pogarsza;( ?!? Dowiedzialam sie jeszcze ze najprawdopodobniej wyjdzie tak ze bede mogla juz jezdzic konno kiedy skoncze studia bo tak to sie pokrywa czasu i nie wiem czy w ogole z tego wzgledu przyjma mnie na studia;/ mam wiec jeszcze jedno pytanie czy istnieje mozliwosc przeprowadzenie wczesniej operacji czy cos takiego? prosze o odp.