Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Witam. Mój problem polega na tym ,że mam uszkodzoną śluzówkę jelita grubego. Mam dopiero 17 lat. Da się to jakoś leczyć? Jeżeli tak to jak? Czy będę musiał sobie czegoś odmówić ? Jeżeli tak to na jak długo?
Jeśli to jest tylko uszkodzenie to powinno się zagoić.leczenie farmakologiczne,stosowanie diety lekkostrawnej do czasu wygojenia.Również co istotne to podawanie mikroelementów i witamin.
B.sporadycznie daje się wyleczyć.leczenie farmakologiczne i okresowe kontrole jelita grubego(nie koniecznie kolonoskopia) w ostateczności zabieg chirurgiczny.
Byłem na oddziale w Człuchowie na kolonoskopii i po badaniu doktor powiedział mi ,że będę musiał brać leki do końca życia. Chirurgicznie nie da się z tym nic zrobić. I to będzie podleczone , ale nie wyleczone do końca. Za około 3 tygodnie będę miał wynik z Gdańska i wizytę u specjalisty. Piszesz ,że zabieg chirurgiczny jest możliwy. Na czym miałby polegać taki zabieg? Trochę mnie zadziwiła twoja wypowiedź, ponieważ w szpitalu w Człuchowie powiedziano mi ,że taki zabieg chirurgiczny w ogóle nie jest możliwy.
wszystko zależy od stanu zaawansowania choroby. Z zabiegów operacyjnych jest wykonanie resekcji jelita grubego i wykonanie ileostomii.ale jest to ostateczność.
Witam!! Dawno mnie tu nie było :). Ale to przez ten fakt ze cieszę się ze moja choroba została ograniczona do minimum :) Przyjmuję tabletki . Jeżdżę co 3 miesiace do specjalisty i jak na razie jest wszystko dobrze . Przyznam , że moja obecność tutaj jest nie bez przyczyny niestety... Mam nawrót choroby... Pierwszy raz od prawie pół roku... Co mam robić ? Przyjmować dalej leki ? Krwawienie jest sporadyczne... Chodzę do WC raz lub dwa razy na dzien ( nie jak to było przed rokiem 13 razy ). Lekarz badający mnie regularnie, mówił mi o tym ,że może być nawrót choroby i to jest normalne. Choroba powróci i po jakimś czasie znów bd dobrze. Teraz nie wiem co mam robić. Jestem nastolatkiem. Diety się trzymam , którą mi nakazał lekarz. Lecz oczywiście są pewne skoki w bok ( m. in . alkohol raz na jakiś czas , w małych ilościach, lub też nie odmówię sobie od czasu do czasu smażonych potraw).
Czym mam prawo się bać o swoje zdrowie? czy też to normalny objaw?