Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Chciałem się dowiedzieć, czy zabieg usunięcia ciąży może mieć jakikolwiek wpływ na rozwój choroby nowotworowej po latach. Zabieg był dokonany parenaście lat temu, być może w złych warunkach i w zły sposób. Proszę o fachową analizę obu przypadków. Z góry serdecznie dziękuję.
Istnieją przesłanki, że aborcja może przyczyniać się (podnosić ryzyko) do rozwoju raka sutka, jednak dotychczasowe badania w tym temacie są niejednoznaczne. Można za to zaobserwować szczególną tendencję, że argumenty za wpływem aborcji na rozwój raka sutka wysuwają przede wszystkim organizacje katolickie. Obecnie wpływ ten wciąż pozostaje nieudowodniony. Z mojej strony mogę zalecać kobiecie, która dokonała zabiegu usunięcia ciąży jedynie intensywniejsze obserwacje w kierunku raka sutka.
Witam wszystkich mam mały problem a dokładnie dotyczy on mojego członka ;( hm sam nie wiem co się stało. A było to tak że pewnego dnia wstałem sobie rano z łóżka i gdy chciałem oddać mocz podczas wzwodu i by nie obsikać deski wygiąłem "go" do dołu i wtedy zaczęło mnie boleć takie jakby ścięgno z lewej strony na samym początku członka ból jest podobny właśnie do takiego jakby naciągnięcia czy coś w tym rodzaju ... przestraszyłem się ;( hm tego samego dnia pod wieczór też z lewej strony penisa pojawiło się takie małe zgrubienie które zachodziło "pod niego" .. hm i teraz boli mnie przy różnego rodzaju przesunięcia się go w prawą stronę ... nie mam pojęcia co to może być .. Hm ma może ktoś jakiekolwiek wiadomości na ten temat albo na to co może mi dolegać?? Byłbym wdzięczny za każda informacje dzięki z góry ..