Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
No tak, to jest Twój wybór czy chcesz zastosować dane leczenie czy nie. Ja stwierdziłam że na artroskopie zawsze jest czas a mając teraz tak małe dzieci nie mogłabym się unieruchomić i i tak nie pójdę na operacje dlatego powiedziałam że przyjdę po skierowanie jak się pogorszy albo znowu zbierze woda. Przy wizycie u lekarza rodzinnego dowiedziałam się że potem może nie być czego już operować a ortopeda stwierdził że nie potrzebna jest artroskopia i że mam przyjść w październiku po kilku miesiącach przyjmowania arthronu na ewentualne zastrzyki w kolana, nie wykonała żadnych badań i stwierdził że tkanki miękie są uszkodzone i tyle.
Jednak to jest ingerencja w staw. Ja miałam wycinany guz połączony ze stawem, ból po operacji jest nie sam owity i ciężko się na nią zdecydować a jak jeszcze pomyśleć że nie wiadomo w tych czasach czy pomogą czy zaszkodzą to już w ogóle.
mam jeszcze takie pytanie. lekarka zapisala mi febrofen. jest to lek niesterydowy stosowany glownie w rzs. czy jesli te moje pogrubione pochewki sciegien to nie objaw rzs a przeciazenie to lek ten pomoze?
Febrofen jest lekiem o działaniu przeciwzapalnym, więc jeśli sama substancja czynna i jej ilość w składnie będzie wystarczająca do pokonania tego stanu zapalnego to jak najbardziej powinien chociaż trochę pomóc
I nie czytajcie za dużo w internecie, bo jest pełno chorób o bardzo podobnych objawach, a jak się będzie tylko tak czytać to człowiek może sobie wszystko przypisać do siebie
dziekuje badzo za odpowiedz. ten febrofen ma dawke 200 mg. tylko ze to usg nie wykazalo stanu zapalnego tylko samo powiekszenie tych pochewek bez zadnego plynu. wiem, ze nie powinnam czytac ale czasami czlowiek przypadkiem na cos trafi i potem drazy temat dalej szuka i wpada w panike :-( najgorsze jest to czekanie ta niepewnosc. jestem zla ze ortopeda mimo wszystko nie wdrozyl leczenia. reumatolog swoja droga i badania pod katem rzs, ale leczenie tych dloni by mi nie zaszkodzilo na pewno.
a czy pogrubione pochewki sciegien moga dawac takie objawy jak zespol ciesni nadgarstka? bo mam cos takiego niestety :-( jakby malo bylo innych dolegliwosci :-(
tzn w obu dloniach z nasileniem lewej czuje mrowienie takie jak w zespole ciesni nadgarstka. dretwieja kciuk palec wskazujacy srodkowy i polowa serdecznego. najgorzej jest jak co robie ze rece sa troszke w gorze , i w nocy tez nie jest za wesolo bo mnie to wybudza ze snu :-( koszmar jakis :-( zjadlam juz 6 tabletek febrofenu i nic :-( zostalo jeszcze 14
dzis zjadlam 10 tabletke febrofenu(czyli polowe) i nadal bez poprawy. zaczynam juz miec tego dosyc. ile mozna sie meczyc z przykurczonymi palcami bolem przy ruszaniu dlonia przy zaciskaniu piesci :-(
Spokojnie, nie możesz się poddawać, głowa do góry będzie lepiej, musi być. Ja wierzę że w końcu spotkam mądrego lekarza który mi pomorze i że za wszystkie nasze potyczki czekają nas też miłe niespodzianki. Ja trzymam za Ciebie kciuki i będę dopingować Cię w twoim leczeniu :)
tez staram sie nie tracic nadzieji ale gdy budze sie rano i nie jest nic lepiej to lapie dola :-( i ta niepewnosc co mi wlasciwie dolega? na dodatek od kilku dni czasami czuje takie jakby klucie w srodreczu. nie wiem czy sciegna i pogrubione pochewki moga kluc
dzis odczuwam dosc silne klucie sciegien w srodreczu. kurcze skad sie to wzielo. niby nie ma typowych objawow zapalenia(obrzek, obecnosc plynu, zaczerwienienie) a jednk cos sie dzieje co nie pozwala na sprawne funkcjonowanie dloni:-(
Pogorszyło Ci się? Może to przez tą pogodę. Ja w zeszły weekend miałam taki napad. Spuchły mi kolana nie mogłam zginać, barki myślałam że se urwe z tego bólu a nadgarstek mąż mi usztywnił bo każdy milimetr ruchu dawał ostry bul. Po trzech dniach przeszło a kiedy masz do odebrania wynik badań z krwi ?
hej, wyniki mam odebrac na wizycie u reumatologa 16 wrzesnia. jesli chodzi o dlonie to pojawilo sie to klucie w sciegnach. dodatkowo rano mam obolale miesnie i sciegna w okolicy barkow ramion, lokci i kolan oraz kostek. jakbym cala noc robila w kamieniolomach. oczywiscie dlonie bez mian :-( stawow nie mam opuchniętych ani gorących. mam juz powili tego dosc:-(