Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
aaa to faktyczne inna sprawa. Bardzo jestem ciekawa co Ci powie reumatolog i jakie zleci badania, domagaj się jasnej diagnozy i koniecznie napisz co z tego wynikło. I nic się nie bój głowa do góry.
jak sie czlowiek naczyta tyle to sie potem niestety boi. na dodatek mam tez opuchniete stopy i mase popekanych zylek. nie wiem czy to laczyc z tymi rekoma czy to od pogody tak mi opuchly te stopy od zlego krazenia
wszystko powiem. ale czasami czlowiek jest tak skolowany podczas takiej wizyty ze o czyms zapomni powiedziec lub sie zapytac. naczytalam sie o toczniu i twardzinie i tak bardzo sie boje
Wiem jak to jest, też naczytałam się swego czasu ale to chyba tylko pogarsza sprawę. Może zapisz sobie pytania na kartce i dopilnuj żeby uzyskać na każde odpowiedź, ja robiłam tak w ciąży, lekarz nie był zdziwiony :)
juz po wizycie u reumatologa. glowa mi pęka od natloku mysli. lekarka na tym etapie i na podstawie dotychczasowych badan nie moze nic konkretnego powiedziec. dostalam skierowanie na badanie anty CCP. wynik za ok. miesiac , wizyta na 16 wrzesnia i wtedy sie dowiem jaki wynik. do tego czasu chyba zwariuje. obejrzala mnie od stop do glowy. nie podobaly sie jej moje opuchniete stopy. sama nie wiem czy to krazenie czy stawy ale nic mnie nie boli w tym miejscu. mam tylko pod ta opuchlizna mase popekanych zylek. aha zapisala mi febrofen i jakies oslonowe i tyle
dostalam skierowanie na badanie anty CCP ale na wynik czeka sie okolo miesiaca . chyba 3 tygodnie ale wizyte mam 16 wrzesnia a wynik bedzie u niej wiec dowiem sie dopiero za miesiac. na oko to trudno jej postawic diagnoze. oslonowy to helicid
wydaje mi sie ze na ten wynik zawsze sie tyle czeka to taki standard tym bardziej ze w moim miescie ani w poblizu nie robia dopiero w Poznaniu. podejrzewam ze tylko kilka szpitali to robi w calej Polsce
Właśnie nie miałam. Mam tylko ten czynnik reumatoidalny, morfologie, mocz, tsh i rtg kolana i dłoni. Jutro będę u mojej reumatolog to może uda mi się wyciągnąć od niej skierowanie na CCP a ide po skierowanie do ortopedy bo chce pójść do innego.
ale reumatolog da skierowanie do ortopedy? jak w rodzinie ktos choruje na rzs to bez problemu powinna dac ci skierowanie na jakies konkretniejsze badania czyli ccp albo ana. wiem ze oni czasami nie daja zbyt chetnie bo maja jakies tam limity miesieczne ale sprobuj
Moja ciocia miała a babcia ma RZS. Reumatolog mi da skierowanie bo już dawno chciała dać do ortopedy ale ja nie wzięłam bo powiedziała że będzie operacja. A jak poszłam do rodzinnego to mi powiedziała że muszę iść i dała skierowanie. A to badanie na 100% wykluczy tą chorobę?
no nie wiem czy na 100 procent wykluczy. wiesz w reumatologii nie ma nic pewnego. sa ludzie chorzy a wszystkie badania maja dobre. wpisz w google anty ccp i poczytaj troszke to bedziesz wiedziala o to za badanie. a to mozna nie wziasc skieowania od lekarza?