Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam. Problem tak jak w temacie. W sobote dnia 7.08.2010 grajac na kauczukowatym boisku przy pelnym biegu krzywo stanalem na prawa stope co spowodowalo bol w tym miejscu i natychmiastowe spuchniecie. W polanicy w szpitalu stwierdzono zwichniecie stawu skokowego z przemieszczeniem. zadnego gipsu nic nie zalecano tylko zimne oklady i brak jakiegokolwiek obciazania. po 5 dniach od tej diagnozy bylem na wizycie u ortopedy ktory zdiagnozowal to jako pekniecie torebki stawowej. Ruszajac stopa tak jak np przy wciskaniu pedalu gazu w aucie nic nie odczuwam lecz bol nastepuje gdy chce ulozyc stope w takiej pozycji jakbym chcial chodzic na jej zewnetrznej krawedzi. Pytajac ortopede czy bede mogl jeszcze w ogole grac oraz czy bede musial uzywac stabilizatora odpowiedzial ze na poczatku tak ale z czasem to juz on nie bedzie potrzebny. Podal mi recepte na Odnovit, B6, Nimelis i kazal robic oklady z altacetu i rywanolu. pierwszy raz mam taki problem z konczyna nigdy nie bylem uziemiony na wiecej niz dzien wiec troche sie boje. gram w pilke juz ponad 10 lat i tylko z tego czerpie przyjemnosc. probowalem szukac podobnych tematow jak moj ale nigdzie nie bylo tych samych objaw. dodam jeszcze ze oprocz tego bolu przy skrecania kostki pojawil sie jakis nowy w sciegnie achillesa. czytalem na internecie ogolnie o obrzekach stawu skokowego i jego stopniach i wlasnie nie wiem do ktorego moj przypadek nalezy. w miare szczegolowo opisalem swoje 9 dni zycia bez nogi. prosze o jakas rade, moze ktos juz mial podobny problem i czy to jest bardzo powazna kontuzja.
Skręcenie kostki / zwichnięcie stawu jest częstą przyczyną kontuzji w sporcie , nie wyleczone do końca z dokładnością podwaja ryzyko ponownego skręcenia tego samego stawu. Przykładem może być mój kolega uprawiający vale tudo , bjj oraz większość przydatnych na arenie mma sportów walki. Pierwsze skręcenie doznał na treningu , jednakże jego zapał do trenowania nie szedł w parze z urazem , odpoczął 2 tygodnie i rozpoczął na nowo treningi , niby ok lecz po okołu tygodnia podczas porannego biegania skręcił ją drugi raz. Każdy uraz kostki oraz stawu prowadzi w mniejszym czy większym stopniu do uszkodzenia torebki stawowej aż w końcu do jej przetarcia. Twoja rekonwalescencja przebiega prawidłowo , dobrze , że ortopeda polecił usztywniacz na początkowy okres wznowienia czynności ruchowej , oczywiście po kilku tygodniach nie będzie on już potrzebny. Poleciłbym także po zagojeniu ćwiczyć koordynacje na wzmocnienie i prawidłową stabilizacje jak sprzed urazu , a nawet mocniejszą. Wszystko jest w porządku opuchlizna to normalne przy takich urazach , oraz ograniczenie ruchowe na boki oraz do wewnątrz i na zewnątrz.Niech Pan ten uraz wyleczy raz a dobrze , żeby się nie powtórzył , jak wspomniałem , przy następnym będzie gorzej.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia oraz dobrych wyników w sporcie.
Serdeczne dzieki za odpowiedz na moj post. Chcialbym takze zapytac o to czy jest mozliwe ze mam te wiazadla w jakis sposob naderwane\zerwane? mam ograniczony zakres ruchu ale tak ogolnie to nia krecic moge. Boje sie poniewaz mialem 2 krwiaki po obu stronach kostki nad pieta. Ten ,,grozniejszy'' juz znikl ale pozostal taki na dwa palce od wewnetrznej strony stopy. dzisiaj mija 2 tydzien od tego urazu. odrzucilem juz kule i w bucie ortopedycznym chodze tylko poza domem. W domu raczej krzywdy sobie nie zrobie lecz chcialem zapytac czy dobrze robie obciazajac powoli ta stope? musze umowic sie na nowo z ortopeda zeby mi zalecil co mam robic ale dla pewnosci czy do czasu mojej wizyty niczego nie zepsuje pytam sie ciebie jak powiniem postepowac :)
Te krwiaczki to normalna sprawa z czasem same znikną , po prostu naczynka Ci pękły w tym miejscu. Ograniczenie ruchowe masz ze względu na osłabione mięśnie i ścięgna , na pewno nie zerwane ale możliwe , że lekko naderwane ze względu na skręcenie. Po domu bez buta jak najbardziej , ćwiczysz tym samym koordynacje ruchową i stabilizacje , pamiętaj aby podczas odpoczynku trzymać nogę w górze , aby krew dobrze krążyła. Wszystko idzie w bardzo dobrym tempie i ku dobremu : ) Jeśli ortopeda uzna stan za dobry możesz począć ćwiczyć na tą stopę , przykładowo wspięcia na palcach , początkowo trzymając się czegoś i na płaskim , z czasem na podwyższeniu. wzmocni to Twoje ścięgno achillesa oraz łydki. Przysiady , nogi na wysokości barków , przysiad tylko do kąta 90 stopni , rób bardzo powoli by poczuć napięcie pracę. Ruchy stopą na wewnątrz i do zewnątrz , stąpanie na palcach , chodzenie na piętach. wszystkie ćwiczenia z umiarem i pamiętaj aby robić tylko kilka powtórzeń , przykładowo 20-30. Rób je jak będziesz miał pewność , że jesteś w stanie , aby zbytnio nie przeciążyc znowu nogi.
Życzę powrotu do zdrowia i trzymam za ciebie kciuki :) !
WITAM!!! Złamałam staw skokowy. Miałam gips 8 tygodni. Po wizycie u lekarza okazało się że kośc się nie zrasta. Noga mi puchnie. Nadal nie wolno mo stawac na nodze. Czy znacie jakieś leki na szybszy zrost kości? Będę wdzięczna za odpowiedź. Z góry dziękuję.
Hmm... Na szybszy zrost kości polecam udać się do rehabilitanta i zapytać go o magnetoterapię. Ja podczas gdy miałem nogę w gipsie wykupiłem 10 takich zabiegów :) Oraz tradycyjnie dużo galaretek/żelatyny :)
Chcialbym powrocic do swojej sprawy. Zalecane mi bylo po 3 tygodniach odlozenie buta i kupno stabilizatora. Wizyte u ortopedy mam dopiero 15 wrzesnia poniewaz wroci z urlopu. Kurde nie mam sie kogo poradzic nie wiem czy leczenie idzie dobrze bo zadnych zmian w stopie nie mam. dalej jest w prawej kostce spuchnieta. podam nizej link do zdjec i porownania prawej kostki z lewa. gdyby ktos mogl rzucic fachowym okiem na moja sprawe i moze do lekow przepisanych mi przez ortopede ( odnovit, Zeel t, nimesil, vitaminum B6) dorzuci cos przyspieszajacego moj powrot do sportu aktywnosci fizycznej... Nie wiem czy moge juz ta noge w jakis ciezszy sposob przemeczac czy mam juz ja zaczac rozciagac... kurde nie mam mozliwosci wystawiania linkow w poscie. gdyby ktos sie zainteresowal ta sprawe prosze pisac na gg 1962407 podam zdjecia. dziekuje