:cry:
chciałbym poruszyć tutaj też mój problem ...
Uprawiam wyczynowo sport : tj piłkę nożną . Niestety w marcu przytrafiło mi sie nieprzyjemne zdarzenie , mianowicie zderzyłem się z bramkarzem, w czasie meczu sparingowego na błocie posniegowym ;/ po wizycie na pogotowiu lekarz powiedział mi ze to nic groznego .. zalecił opaske i skierował do domu ... ale ja czułem ze jest coś nie tak ;/ po miesiącu czasu chodzenia do lekarzy zdecydowałem sie skierować do lekarza prywatnego który mi powiedział ze mam chyba zerwane więzadło boczne ... dostalem skierowanie na rezonans i oto wynik tego badania :
łąkotki bez szczelin w powierzchniach stawowych z dyskretnym rozwarstwiniem trzonu i rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej, która w tak młodym wieku może być wariantem normy. Więzadła krzyżowe oraz poboczne boczne prezentują sie prawidłowo. Więzadło poboczne przysrodkowe prezentuje stan po odległym w czasie naderwaniu częsci obwodowej. Dodatkowo miernie nasilone zmiany degeneracyjne w ściegnach formujacych gęsią stopke . Nieznacznie zwiekszona ilośc płynu w jamie stawowej. Stan po przebyciu zmian malacyjnych w chrząstce przyśrodkowej częsci rzepki. Obecnie proces nie jest już aktywny. jego pozostałością są jedynie drobne nieprawidlowosci sygnału bez uformowania szczelin czy ubytku.
Po rezonansie i kolejnej wizycie u lekarza dostałem leki : artrostpo rapid' repail, zeel i maść traumeel, równiaż kazano mi nie nadwyrężać kolana i jakąś pół roczną rehabilitacje ( tzn cwiczyć miesień czworogłowy )
Mam prośbę o wytłumaczenie mi jeszcze raz tej diagnozy, czy to bardzo groźny uraz. i czy w tym przypadku rehabilitacja wystarczy ?? i najważniejsze czy jeszcze bedę mógł wrócic do sportu??? ..
Ps. Narazie czuję się nie najgorzej, ale odczuwam czasami w kolanie takie lekkie przemieszczanie sie kości...
i jeśli możecie mi polecić jakieś zele lub mascie na szybszą regenerację więzadeł... byłbym bardzo wdzięczny
Z góry dzieki pozdrawiam