Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam. Mam problem z kolanami. Około miesiąc temu wywróciłem się na rowerze i tak niefortunnie upadłem, że kolana zgięły mi się do środka. Ogromny ból, jakoś znajomi dotachali mnie do domu. Następnego dnia pojechałem do lekarza, zrobili mi rtg, po którym lekarz uznał, że nie ma większych uszkodzeń, poza lekkimi naciągnięciami więzadeł krzyżowych w obu kolanach, zrobił punkcję (był dość duży wysięk w prawym kolanie) dostałem jakieś leki, zastrzyki przeciwzakrzepowe i do domu. Miałem się pojawić u lekarza po 2 tygodniach. Oczywiście przez ten czas oszczędzałem kolana. Po tej wizycie lekarz również stwierdził, że wszystko ok i powiedział, że gdyby coś sie działo to mam przychodzić. Kilka dni po tej wizycie podczas wychodzenia po schodach nacisnąłem mocniej lewą nogą no i wygięła mi się nienaturalnie do środka, jednak bez większego bólu. Po kilku dniach stało mi się to znowu, pod większym naciskiem na lewą noge kolano się wygięło. Poszedłem do lekarza i powiedziałem co jest, a on odparł, że to normalne po naciągnięciu i z jakimś czasem minie... Zdziwiłem się, że nie wysłał mnie na jakieś dodatkowe badania. Teraz moje pytanie, czy takie rzeczy jak wyginanie są normalne po takich urazach? Czy może iść do lekarza i poprosić go o skierowanie na rezonans magnetyczny?? Czy jest możliwe to, że np. mam zerwane więzadło? Proszę o szybką odpowiedź.
W takim przypadku jest wskazane kilkukrotne badania kolana iwykonania badań dodatkowych i ustalenie właściwego postępowania leczniczego.Objawy mogą wskazywać na uszkodzenia więzadeł kolana.Efekt,to niestabilność stawu czyli stan, w którym kolano posiada nadmierną w stosunku do stanu fizjologicznego ruchomość.Wskazane jest wykonanie przynajmniej usg.
chyba wykonam prywatnie, bo znając kolejki jakie są w szpitalu to aż głowa boli. A poza tym uczę się jeszcze w liceum i musiałbym się zwalniać by iść do lekarza. Mam jednak pytanie - czy jest możliwe zerwanie więzadła? czy wtedy mógłbym w ogóle chodzić bez bólu?
Witam. Zamieszczam opis badania USG obu kolan. Czy ktoś może mi powiedzieć na ile poważne są te uszkodzenia oraz co teraz należy zrobić? MRI, artroskopia ? Bardzo proszę o pomoc....Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Link do skanu opisu: http://img504.imageshack.us/img504/8910/ccf2009112400000.jpg
Dla lepszego uwidocznienia uszkodzenia ACL można wykonać mri,albo też artroskopia,ale to juz wiecej inwazyjna technika badania niż mri. Kontrola u lekarza ortopedy. Zalecenia jak w opisie usg-stabilizator,oraz glukozamina z chondronityną na chondromalację.
czyli mam rozumieć , że artroskopia to zabieg, podczas którego nie "naprawia" się więzadła a tylko diagnozuje uszkodzenie ? Lekarz u którego byłem powiedział, że nie obejdzie się bez artroskopii więc po co to MRI ?
Z reguły jest tak,że najpierw robi sie artroskopie,by oczyścić kikuty uszkodzonych więzadeł,by je przygotować do rekonstrukcji. Mri robi się w celu potwierdzenia uszkodzeń,ale nie kazdy lekarz tak czyni,bo jest to badanie kosztowne.
Aha - jeszcze jedno pytanko - w lewym kolanie (w tym, które jest mniej uszkodzone) również czuje lekką niestabilność, uczucie lekkiego ciągnięcia do środka. Jeśli USG mowi, ze ACL jest cale w tym kolanie, to znaczy ze mamy 100% pewnosci ze tak jest? Lekarz powiedział, ze w tym kolanie mam tylko naderwane boczne piszczelowe - to nie wymaga zabiegu???? 2 pytanie - glukozamina z chondronityną, to lek jaki powinienem kupic od razu czy po konsultacji z lekarzem ?