Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Witam! nie wiem co to za gość odpisywał że nie można żyć bez trzustki ale to jest KŁAMSTWO!!!! bez trzustki można żyć!!! wycina się ją i oprócz (cukrzycy) nie ma innych problemów zdrowotnych! jak chcesz dowiedzieć się czegoś więcej napisz na gg-2136302. pozdrawiam
Dataman, napisz więcej informacji na forum. nie odsyłaj każdego na gg
trzustka wydziela 2 szalenie ważne hormony dokrewne: insulinę i glukagon; poza tym produkuje enzymy trawienne;
jeśli możliwe jest życie bez trzustki to dlaczego ostre zapalenie trzustki kończy się nadal wysoką śmiertelnością? czy nie lepiej byłoby usunąć zwyczajenie ten narząd?
:shock: Ojjjjjjjjjjj tam plb1985, nie znasz się po prostu ;-) Kłamca :mrgreen: z tego co wiem, to można przeszczepić trzustkę, ale wtedy najlepiej przeszczepić w tym samym czasie nerkę.......pozatym nerek oraz własnej trzustki chorego nie usuwa się, tak więc po przeszczepieniu biorca ma trzy nerki i dwie trzustki..... z tego wynika prosty wniosek NIE MOŻNA BEZ TEGO ŻYĆ..... też sie nie znam ;-)
Witam! Kto to napisal, ze nie mozna zyc bez tych organow ? Ludzie sa niepowazni. Jak sie ktos nie zna to wogole nie powinien o tym pisac a nie innych wprowadzac w blad. Prosze poczytac o raku trzustki. Sa rozne metody operacyjne m.in. wyciecie trzustki wraz z dwunastnica nie wiem czy zawsze ale czesto idzie to w parze.Moja tesciowa wlasnie jest po takiej operacji. I zyje. Wiec nie piszcie ludzie takich bzdor jak sie nie zancie. Pozdrawiam
Witam! Można żyć bez trzustki, dwunastnicy, woreczka żółciowego i części żołądka, bo właśnie tyle wycięto mojej teściowej na początku kwietnia. Minęło ponad pół roku a kobieta jest "nówka sztuka". Bardzo mało ludzi dawało jej szanse na przeźycie, ale wygrała walkę z nowotworem i jest przykładem, że warto walczyć i można wygrywać!!! Oczywiście zmaga się z cukrzycą, ale skoki cukru są "w normie". Może tylko częściej chodzi do toalety. Poza tym, że wstrzykuje insulinę, do każdego posiłku zjada kreon - enzymy.