![]() |
![]() |
Zamów |

wyjaśnię w kilku słowach(skrótowo)torbiel szyszynki mogą powodować utrudniony przepływ płynu mózgowo-rdzeniowego,a to może się objawiać bólami głowy, nudności również wymioty.(a jest spowodowane wzrostem ciśnienia śródczaszkowego) taki objawy mogą wymagać interwencji neurochirurga.Jeśli nie ma tendencji wzrostowych nie ma się co obawiać i wielu ludzi żyje z tym do późnej starości,oczywiście wymaga monitorowania okresowego.Z wiekiem może ulec zwapnieni co nie jest szkodliwe o ile nie przekroczy 1 cm wówczas może być patologią wymagającą leczenia onkologicznego.Tak więc jeśli nie wzrasta nie ma podstaw do obaw.milennia napisał(a):czy moja torbiel o rozmiarach 6 mm może powodować bóle głowy raz z jednej raz z drugiej strony głowy???
dimedicus napisał(a):wyjaśnię w kilku słowach(skrótowo)torbiel szyszynki mogą powodować utrudniony przepływ płynu mózgowo-rdzeniowego,a to może się objawiać bólami głowy, nudności również wymioty.(a jest spowodowane wzrostem ciśnienia śródczaszkowego) taki objawy mogą wymagać interwencji neurochirurga.Jeśli nie ma tendencji wzrostowych nie ma się co obawiać i wielu ludzi żyje z tym do późnej starości,oczywiście wymaga monitorowania okresowego.Z wiekiem może ulec zwapnieni co nie jest szkodliwe o ile nie przekroczy 1 cm wówczas może być patologią wymagającą leczenia onkologicznego.Tak więc jeśli nie wzrasta nie ma podstaw do obaw.milennia napisał(a):czy moja torbiel o rozmiarach 6 mm może powodować bóle głowy raz z jednej raz z drugiej strony głowy???
Jak widzę problem dot. tych słów,więc postaram się to bardziej jasno wyjaśnić.W tym stanie jak teraz występuje mają ludzie którzy nawet o tym nie wiedzą,często właśnie są wykrywane przy okazji innych badań. I jak zaznaczyłem nie ma się czym przejmować z wiekiem ulega zwapnieniu zmniejszając się do ok 4 mm(co jest naturalnym procesem).Czasem jednak może rosnąc przechodząc w stan patologiczny(zaznaczam czasem,co nie oznacza,że będzie rosnąć taki wniosków nie można wysnuwać.Jak zaznaczyłem ma to wielu ludzi i tym się nie należy przejmować.Wystarczy okresowa kontrola co 2 lata a z czasem jeszcze rzadziej.Stanem patologicznym będzie wówczas kiedy zwapnienie przekroczy 1 cm (wówczas staje się już guzem)i taki stan wymaga już leczenia.(Są to jednak sporadyczne wypadki)Więc proszę się nie denerwować,nic się nie dzieje niepokojącego)milennia napisał(a):Jak nie rośnie to można sie nie przejmować, ale jak rośnie i z wielkiem zwapnieje
milennia napisał(a):Hej.
Powiem ci szczerze... mój neurochirurg twierdzi, że poród poprzez cesarskie cięcie jest konieczny, ponieważ podczas porodu naturalnego występuje bardzo wysokie ciśnienie około mózgowe i ta torbiel może pęknąć, przez co również może powstać krwiak. Kochana nie chcę Cię straszyć broń Boże, ale ja bym nie słuchała ginekologa. Zaświadczenie dostaniesz od każdego neurochirurga... Mój lekarz powiedział, że oczywiście jest dużo kobiet, które nie mają świadomości o obecności torbieli i rodzą naturalnie, ale jak wiesz, że jest to każdemu zalecają rozwiązanie poprzez cesarskie cięcie.....
A od kiedy wiesz o tej torbieli???? Wiedziałaś już przed pierwszym dzidziusiem??? Rodziłaś naturalnie, wiedząc o torbieli juz o torbieli? Jakich wymiarów jest Twoja torbiel?
Pozdrawiam:)
P.S
Ale ci dobrze, już 9 miesiąc... Ja dopiero 6....:)