Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
witam,u mojego 4letniego synka stwierdzono ten rodzaj torbieli pod kolanem,bez szczegółowych badań,tylko po spojrzeniu i poduszeniu palcami lekarz natychmiast skierował na operacyjne wycięcie torbieli! Obawiam się czy ten zabieg jest bezpieczny.Czy jest koniecznością przeprowadzenie operacji? Lekarz powiedział że jest to dosyc duże-syna niby nie boli i nie przeszkadza w chodzeniu. Widze iż rodzice dzieci piszą że to i tak się odnawia-mam pytania-Czy to faktycznie jest konieczne?Czy chirurgiczne usunięcie spowoduje że to nie bedzie sie odnawiać?Jak przebiega operacja i jakie są skutki pooperacyjne-czyli jak długo dziecko jest unieruchomione? Syn jest bardzo ruchliwym dzieckiem wiec nie wiem czy on i ja zniesiemy siedzenie w jednym miejscu
(Bakera)Nie jestem przekonany co do zabiegu w tak młodym wieku(tym bardziej że nie ma żadnych objawów bóli czy utrudnienia w chodzeniu)oczywiści najprostszą sprawą jest usunięciu.W tak młodym wieku może nastąpić samoistne wchłonięcie.Następny krokiem jest leczenie( o ile się nie wchłonie a nie będzie przeszkadzać) można zrobić punkcje i miejscowo zastosować leki sterydowe,powinno to rozwiązać problem.Ostatecznością jest usunięcie torbieli przez zabieg operacyjny(ale wówczas kiedy jest rosnąca i może utrudniać ruchomość nogi i powodować ból)Niestety tendencją jest kierowanie od razu na zabieg.Proszę poszukać innego ortopedy i skonsultować przypadek.Pomijam fakt że lekarz powinien wykonać usg dla oceny stanu torbieli(jak wygląda,to w dole podkolanowym,pozwoli na ocenę jakie należy wdrożyć leczenie)
witam ponownie w kwietniu synek miał zrobiona punkcję-bardzo go bolało-ale mamy sierpien i torbiel ZNÓW jest takiej samej wielkości jak była na początku.Nie zgodzilam sie w maju na zabieg wycięcia torbieli,niestety na zabieg i tak trzeba czekać 2-3 miesiace. Obecnie choc tak jak juz napisałam wielkość jest taka sama-ale synek nie mówi że go boli-nie widzę też aby pojawiała sie jakiaś opuchlizna. Ale we wrześniu mamy jechac na kontrolę i obawiam sie że znów dostaniemy skierowanie do szpitala, a tak naprawdę nie chcę aby syn bynajmniej na razie przechodził stres związany ze szpitalem.CZY MOŻNA JESZCZE CZEKAĆ?CZY JEST SZANSA NA TO ZE TO SIE WCHŁONIE-POMIMO TAK DŁUGIEGO CZASU OD KIEDY TORBIEL SIĘ POJAWIŁA?Bardzo proszę o jakąkolwiek odp
Niestety ale skoro po punkcji torbiel ponownie się pojawiła to w takich sytuacjach lekarze zazwyczaj decydują się na jej chirugicznie usunięcie. Zabiegu nie należy się bać gdyż jest on prostu i bardzo często nie wymaga nawet pozostania w szpitalu. Ale w mojej ocenie tylko lekarz widzący jak duża jest torbiel może podjąć decyzję o jej usuwaniu lub nie.
witam ponownie, od marca 2010 gdy pojawila sie torbiel pod kolanem, synek mial zrobiona punkcje po ktorej ponownie torbiel sie powiększyła.Ale doktor u ktorego byliśmy powiedzial,że istnieje mozliwość że nastapi samoistne wchłonięcie torbieli. I teraz w czerwcu 2011 ,mogę napisac że torbiel jest mniejsza, nie wchłonęła sie calkowicie,ale jest conajmniej o połowe mniejsza niż byla na początku i po raz drugi gdy powstala ponownie po punkcji, ,Syn ma teraz 5l. i nie mial zabiegu usunięcia torbieli, bo mieliśmy nadzieję że sie wchłonie ,,Czekamy jeszcze ,może nastąpi wchlonięcie calkowite,,,,,,,