Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹FarmaceutaFarmaceuta to dział, w którym dowiesz się wszystkiego o lekach, suplementach diety i witaminach. Tu przeczytasz o tym, jak stosować leki, porozmawiasz o ich składzie i efektach niepożądanych, które mogą wywołać. Których leków nie wolno łączyć z alkoholem? Czy suplementy diety są skuteczne? A może nie warto ich kupować? Który lek wybrać? Które leki można podawać dzieciom?
Czekałem cierpliwie pół roku w kolejce na tomografię komputerową głowy i akurat w tym tygodniu w którym ona wypada złapałem liszajca zakaźnego. Mój stan zdrowia powoli się poprawia, odstawiłem Pigmelium Castellani (barwnik) oraz Neotrymycynę (maść z antybiotykiem), jednak w dalszym ciągu przyjmuję antybiotyk Dalacin C, a twarz smaruję maścią Oxycord. Czy w tej sytuacji mogę bez obaw mieć wykonaną tomografię komputerową mózgu? Nie chcę by miejsce w kolejce mi przepadło, gdyż od dwóch lat męczą mnie częste migreny i chciałbym wykonać w końcu wszystkie konieczne badania. Nie chcę też by podanie kontrastu jeszcze bardziej pogorszyło mój stan. Rozumiem to, że tomografię muszę mieć robioną na czco, więc w dniu wykonania badania nie będę przyjmował antybiotyku do czasu badania, lecz czy wcześniejsze przyjmowanie leku nie wpłynie jakoś na mój organizm i przyswajanie kontrastu?
Kontrast jest podawany w TK dożylnie, poza tym nie ma obawy o jakieś interakcje. Spokojnie niech Pan idzie na TK. A jedyna obawa mogłaby zaistnieć, gdyby był Pan uczulony na jodowe środki kontrastowe. Wtedy, pacjent może stracić przytomność, zwymiotować itd...albo nawet zakrztusić się zwróconym jedzeniem albo płynami, dlatego nie należy jeść nic przed badaniem, ale mówimy o sytuacji, gdy pacjent jest uczulony.