Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹EndokrynologEndokrynologia – dziedzina medycyny zajmująca się hormonami oraz narządami i gruczołami je wytwarzającymi, czyli tarczycą, przysadką mózgową, nadnerczami, podwzgórzem, gonadami (jądra i jajniki). W szczególności zajmuje się leczeniem zaburzeń procesu wzrostu i dojrzewania, chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność), chorób nadnerczy (Addisona), chorób o podłożu autoimmunoligicznych jak Hasimoto i Graves-Besadov oraz chromosomopatie np. Zespół Klinefeltera i Zespół Turnera.
Regulamin działu
W tym dziale pomoc i porady znajdą osoby będące pacjentami poradni endokrynologicznej. Zachęcamy do jego odwiedzania wszystkich tych, którzy zetknęli się z zaburzeniami układu hormonalnego. Jak łagodzić uciążliwe objawy niedoczynności lub też nadczynności gruczołów wydzielania wewnętrznego? Jakie skutki dla naszego organizmu mogą wywołać łagodne i złośliwe guzy wydzielania wewnętrznego? Jak je diagnozować, a jak leczyć? Zapytaj o to na forum. Być może toczące się dyskusje pomogą ci zrozumieć złożoność dolegliwości hormonalnych. Jak często należy wykonywać kontrolne badania poziomu hormonów we krwi (np. TSH)? Dowiedz się, kiedy stosowane jest badanie USG, a kiedy wykryte guzki tarczycy powinny zostać poddane biopsji. Na forum możesz aktywnie uczestniczyć w dyskusjach na temat zaburzeń wzrostu oraz dojrzewania. Niezwykle cenne mogą być dla Ciebie wskazówki odnośnie chorób o podłożu autoimmunologicznym. Doświadczenie innych użytkowników forum pomoże Ci pogłębić posiadaną wiedzę na te i inne tematy związane z endokrynologią.
W październiku 2009 zdiagnozowano u mnie nadczynność tarczycy. Wyniki badań - TSH 0,05 {0,25 - 5,0}, fT4 85,2 {12,0 - 22,0 }, fT3 36,3 {3,1 - 6,8}. Leczona jestem thyrozolem (początkowo 2xdziennie 20mg obecnie 1xdziennie i propranololem (początkowo 2xdziennie 40mg, obecnie 2x dziennie 10mg). W styczniu 2010 zrobiłam powtórne badania - TSH bez zmian, fT 4 - 15,10. Leczenie więc chyba w porządku, ale nie mogę poradzić sobie z nadmiernym wypadaniem włosów (wcześniej nie miałam tego problemu). Od grudnia straciłam połowę włosów, dosłownie łysieję.Jestem przerażona.Czy może to być spowodowane w/w lekami? Nie pomagają żadne suplementy zapobiegające wypadaniu włosów. Lekarz, u którego się leczę, twierdzi że tak musi być. Czy na pewno? Czy może jednak można temu jakoś zaradzić?
Zrób sobie morfologię i ferrytyne, często przy chorobach tarczycy występuje anemia i może to byc powodem wypadania włosów. Spróbuj też maseczkę wax do włosów dostępne w aptece mi pomaga przynajmniej szybko włosy odrastają.