Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Witam, moze ktos bedzie w stanie chociaz naprowadzic na to co mi dolega. Otoz od kilku miesiecy mam okropne bole miesni, glownie lydek ktore czesto w nocy nie pozwalaja mi spac. Ostatnio pojawiaja sie rowniez w ciagu dnia, bardzo czesto musze przyciagac palce do siebie zeby chociaz na chwile pozbyc sie skurczu. Do tego strasznie sztywnieja palce u nog do takiego stopnia ze musze nimi "strzelac" aby je rozprostowac. Bardzo czesto nogi robia sie bardzo zimne. Musze dodac ze mam 25 lat. Mialam badania na miastenie (ujemne) oraz lekarz zasugerowal neuropatie, czy to moze byc z tym zwiazane? Mi sie raczej wydaje ze to moze byc cos z żylami?
Witam ! A czy robiłaś badania na poziom potasu ? Brak potasu może dawać podobne objawy. Można też dla własnego spokoju zrobić przepływ krwi w kończynach i tylko się nie zdziw prześwietlenie kręgosłupa. Pozdrawiam.
Potas był robiony, w zasadzie wszystkie wyniki wyszły bardzo dobrze. Może głupie pytanie a gdzie robi się to badanie na przepływ krwii w kończynach? Jeśli chodzi o kregosłup to też ktoś to zasugerował, a tak zapytam co to może mieć wspólnego z kregosłupem?
Witam ! Bez krępacji - trzeba się o wszystko pytać. Więc tak ; - badania przepływu w żyłach robi się u chirurga naczyniowego /flebologa/, warto to zrobić by przekonać się o prawidłowym przepływie krwi, u mnie na tej podstawie stwierdzono niedomykanie się zastawek nożnych, - rtg kręgosłupa może wykazać różne zwyrodnienia a to niestety może mieć znaczący wpływ na funkcjonowanie innych partii naszego ciała, Ponieważ znowu mam podobne do Twoich dolegliwości lekarz rodzinny polecił mi wykupić Vitrium Calcium z wit. D 3. A wogóle warto raz na jakiś czas przeprowadzić taki " remanent " w organizmie. Ja wykonałam jeszcze ekg i zbieram wszystkie wyniki badań i chcę pójść do przychodni flebologicznej. Nie wiem czy wystarczająco Ci wyjaśniłam, ale zawsze możesz pytać. Pozdrawiam.