Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Witam wszystkich. Jestem tu nowa i z góry przepraszam jeśli takie tematy już były. Mam 13 lat i duży problem z trądzikiem. Byłam u dermatologa i przepisał mi maści Klindacin i Hascoderm. Niestety nie pomogły. Wypróbowałam miliony kremów, żelów i toników ale bez większych efektów. Zastanawiam się nad kupnem jakiś tabletek na trądzik. Słyszałam o tabletkach CeraNova ale nie wiem ile kosztują i czy są skuteczne. Może są też jakieś inne co dają lepsze rezultaty? Proszę o odpowiedź.
Z tego co wiem w składzie tych tabletek jest bratek i trochę witamin i minerałów. Osobiście nie spodziewałbym się jakiś super rewlacyjnych efektów, ale spróbować można :-).
Jest wiele preparatów polecanych w leczeniu trądziku ich skład jest często zbliżony. Z preparatów na bazie drożdży można spróbować Dromin tbl. ok 25 zł. Jednak bardziej korzystne opinie posiadają preparaty zawierające Bratka (fiołek trójbarwny) tutaj mamy właśnie Bratek w tabl. ok 7 zł., wymieniona wcześniej CeraNova i np. Visaxinum (19 zł) ten ostatni ma dość ciekawy skład. Oczywiście tabletek na trądzik jest jeszcze wiele ale te są chyba najbardziej popularne. Co do skuteczności bywa różnie, ważny jest czas trwania kuracji i regularność stosowania. Jednak mimo wszystko na pewno większą skuteczność posiadają leki na receptę, niestety w tym wieku większość z nich jest przeciwwskazana.