Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Moja mama choruje na cukrzyce i nastąpiła powazna niewydolnosc krazenia.Chirurg naczyniowy powiedział jej (ma czarne palce u lewej stopy,i nie gojąca sie rane na duzym palcu u nogi),zeby zastanowiła sie czy zgadza sie na zabieg sympatectomii.Chciałabym dowiedzieć sie czegoś wiecej o tym zabiegu.
Ogólnie można to określić jako częściowe odnerwienie, czyli przecięcie nerwów (gałęzi współczulnych) nerwów naczynioruchowych. Efektem takiego zabiegu jest usunięcie nerwów powodujących skurcze naczyń krwionośnych, co spowoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, a więc lepsze ukrwienie. Należy pamiętać, że jest to zabieg trwały. W mojej opinii w tej chwili będzie pomocny, jednakże nie rozwiąże całkowicie problemu. Po pierwsze, czy wykonano posiew z rany i czy leczenie jest celowane? W takich przypadkach dość często rany cukrzycowe są wikłane licznymi patogenami i powinno być włączone odpowiednie leczenie (antybiotykoterapia). Ponadto są to powikłania cukrzycowe (powinno się zweryfikować dotychczasową dietę, dawki insuliny). Takie zmiany chorobowe są spowodowane zespołem metabolicznym i powinien on być leczony. Jako leki pomocnicze polecałbym Lymphomyost N, Coenzyme compositum, Ubichinon compositum. Są to leki przywracające równowagę ustrojową w przewlekłych chorobach degeneracyjnych, w tym cukrzycy. Są to leki homeopatyczne (obecnie bardzo kontrowersyjne, bo podobno nie leczą). Z własnego doświadczenia wiem, że leki akurat tej firmy są skuteczne (jedyna firma na świecie produkująca złożone leki homeopatyczne o cechach antyhomotoksycznych - tzn. pomagają usuwać z organizmu toksyny). Leki te (Coenzyme comp i Ubichinon comp. są tylko w zastrzykach) więc należałoby się tutaj porozumieć z lekarzem. Problem może polegać na tym, że wielu lekarzy w to nie wierzy i nie uznaje tej metody leczenia. Należałoby poszukać takiego z "bardziej otwartym umysłem". Pozdrawiam