Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹UrologUrologia – dziedzina medycyny zajmująca się układem moczowo-płciowym w szczególności rozpoznawaniem i leczeniem wad rozwojowych, chorób gruczołu krokowego i prącia, Leczeniem stanów zapalnych dróg moczowych, a także chirurgicznym usuwaniu żylaków powrózka nasiennego, wodniaków oraz zaburzeń oddawania moczu.
Regulamin działu
Jeżeli jesteś pacjentem poradni urologicznej, z pewnością zainteresują Cię tematy podejmowane w tym dziale forum. Poznaj metody leczenia stanów zapalnych dróg moczowych oraz wszelkich zaburzeń pojawiających się przy oddawaniu moczu. W tym miejscu możesz przyłączyć się do dyskusji na temat wszystkich chorób układu moczowo-płciowego. Jeżeli masz jakieś pytania, szukasz sposobu leczenia, który rozwiązałby Twój problem zdrowotny, skorzystaj ze wskazówek osób doświadczonych w tym temacie. Dowiedz się jak diagnozowane są poszczególne dolegliwości, jak przebiega ich leczenie i czy możliwe jest całkowity powrót do zdrowia. Zastanawiasz się kiedy konieczna jest chirurgiczna interwencja? Jak wady rozwojowe mogą wpłynąć na układ moczowy? Poznaj zagadnienia związane z tym tematem. Za sprawą aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w dziale „Urolog” poznasz rozwiązania trapiących Cię wątpliwości a także dowiesz się, jak przygotować się do badania w poradni urologicznej. Wykorzystaj szansę jaką stwarza Ci możliwość konsultacji i rozmowy z innymi osobami, które odwiedzają to miejsce regularnie.
Proszę o pomoc. Mam 7mieś synka ze stulejką. Wczoraj bylam z nim u pediatry, która naciągnela mu tak skórkę, że mu popękala dookola i teraz krwawi. Lekarka powiedziala, żeby sie tym nie przejmować i ćwiczyć "ptaszka" dalej. A ja się okropnie boję że niedość że go to teraz boli to jeszcze, że wda się jakieś zakarzenie! Czytalam też, że w takich przypadkach dzieci nie chcą siusiać bo się obawiają bólu. Chcialam dodać, że mieszkam w angli więc nie mam dostępu do polskich leków, ale pediatra byla polką. Co robić?
zdecydowanie zmiana pediatry. To chyba był hydraulik a nie lekarz. To tak samo niech chłopakowi 13lat doprowadzi do takiego stanu napletek i każe mu ćwiczyć. Gwarantuje, że będzie zwijał się z bólu i na pewno nie będzie ćwiczył. Powinna Pani skonsultować to z jakimś innym lekarzem. Ćwiczenie stulejki w takim stanie będzie sprawiało ból. Ogólnie Pani obawy są słuszne.
Dziękujęza odpowiedź. Slyszalam żeby smarować malemu siusiaka bephantenem to powinno się szybko zagoić. Czy ktoś zna tą maść? Można ją stosować na takie miejsca? Mam jeszcze jedno pytanie. Bo ta pani pediatra stwierdzila także , że maly ma skazę ( co wydaje mi się sensowne bo u mnie wszystkie dzieci w rodzinie przez to przechodzily). Ogólnie skórka jego nie wygląda tragicznie ale pod kolankami to aż mu popękala i lekarka przepisala mu na to maść sterydową. Czy takiemu malemu dzieciaczkowi można? (ma 7mieś)
Ta maść to [b]tri-adcortyl cream[/b]. Stosuję ją dzisiaj już trzeci dzień i muszę przyznać że ta skórka pod kolankami świetnie mu się zagoila. W sumie lekarka powiedziala by stosować ją 5 dni, ale jako, że to maść sterydowa a jemu się już wszystko ladnie zagoilo wydaje mi się, że chyba będzie lepiej jak ją odstawię. Tymbardziej , że na tej maści pisze, by nie podawać dzieciom poniżej roku. Natomiast siusiaczek nadal mu się nie zagoil. W piątek jestem w polsce więc lecę z nim od razu do swojego pediatry, ale nie wiem czy mogę mu teraz czymś tego siusiaka smarować? Nie chcę iść tutaj z nim do GP bo z wlasnego doświadczenia wiem , że to konowaly i szkoda mi tylko nerwy z nimi tracić.
to zagraniczny lek więc nie powiem Pani co to jest. Ogólnie radzę uważać z maściami sterydowymi. Można je stosować, ale ostrożnie. Mogą po nich występować taki fałdy. Jakgdyby pomarszczona skóra. Ogólnie nie jestem zwolennikiem maści sterydowych, ale nie jestem również lekarzem więc nie będę się wymądrzał
ja stosuję maść elocom na moje plamy i chrosty ponieważ jestem alergiczką, ale mam 13 lat a maść jest tak silna, że lekarz mówił, że to dla dorosłych maść bardziej, a inny lekarz że mam się nią smarować... sama już nie wiem:(
Witam! Mam pewien problem, a mianowicie chodzi o to, że mam taką jakby zyłke i boje sie spróbować dalej pociągnąć. Czy to już stulejka? Czy przeszkadza? Mam 17 lat i się boje.
nie jest,to problem z którym należy coś robić,jednak aby ocenić czy jest,to przeszkoda należy wizualnie ocenić(jak możesz daj link do zdjęcia) To co opisujesz jako żyłka jest wędzidełkiem i jest prawidłową budową anatomiczną.Zerwanie może nastąpić mechanicznie o ile jest za krótka.Dlatego teraz ustalimy co się dzieje z napletkiem,czy w stanie zwisu możesz zsunąć napletek poz rowek żołądziowy? czy w stanie zwodu również czy po zsunięciu napletka jest widoczny rowek?
Nareszcie ktoś kto nie wysyła mnie odrazu na zabieg. W stanie spoczynku chyba wszystko jest ok, ale nie jestem pewien. Oceni pan po zdjęciach. Proszę o kontakt na meila, ponieważ nie chciałbym ich wstawiać na forum.
Kurczę, przepraszam za ppp, ale chcę dodać, że podczas spoczynku napletek mogę ściągnąć bezbolesnie nawet daleko za żołędzia, a podczas wzwodu lekko za rowek żołędzia. Wnioskuje, że jest to stulejka niepełna czyli bez zabiegu może się obejść?