Witam!
Strasznie bolą mnie plecy. Nie mogę wykonywać ciężkich prac.
Do niedawna zrobiłam rezonans magnetyczny. Wynik badania jest następujący:
Badanie MR kręgosłupa szyjnego wykonano w czasie T2-zależnym, w czasie T1 zależnym przed i po podaniu środka kontrastowego, przekroje strzałkowe, czołowe i poprzeczne. Dodatkowo wykonano jedną sekwencję odcinka piersiowego kręgosłupa - w czasie T1 zależnym po kontraście w przekrojach strzałkowych.
W odcinku szyjnym i piersiowym widoczna syringomyelia od poziomu C2 do poziomu krążka Th10/Th11. W obrębie jamy syringomyelicznej nie stwierdza się patologicznych wzmocnień; widoczne są natomiast dość duże artefakty przepływu w obrębie worka oponowego spowodowane prawdopodobnie uciskiem przedniej powierzchni worka oponowego i rdzenia przez wypukliny w odcinku szyjnym kręgosłupa.
W przebiegu syringomyelii widoczne znaczne ścieńczenie obwodowego "płaszcza" rdzenia przy zwiększeniu jego wymiarów zewnętrznych.
Na poziomie C3/C4 centralno-lewoboczna wypuklina krążka powoduje ucisk przedniej powierzchni worka oponowego i nie wielki ucisk lewego korzenia rdzeniowego w zachyłku bocznym.
Na poziomie C5/C6 duża centralno-lewoboczna wypuklina krążka powoduje ucisk przedniolewobocznej powierzchni worka oponowego, rdzenia kręgowego i wyraźny ucisk lewego korzenia rdzeniowego w zachyłku bocznym i przy wejściu do otworu międzykręgowego.
Na poziomie C6/C7 centralna wypuklina krążka powoduje ucisk przedniej powierzchni worka oponowego i rdzenia kręgowego, bez ucisku korzeni rdzeniowych.
Objawy uciskowe rdzenia przez wypukliny spowodowane są głównie faktem poszerzenia jego wymiarów zewnętrznych w przebiegu syringomyelii, co powoduje zmniejszenie rezerwy płynowej worka oponowego.
Wypuklina na poziomie C5/C6 jest największa, co powoduje wyraźny ucisk lewego korzenia rdzeniowego - wskazana konsultacja neurochirurgiczna dla oceny ewentualnych wskazań do operacji tej wypukliny.
Wysokość i sygnał trzonów kręgów w normie.
W odcinku piersiowym bez ewidentnych wypuklin krążków międzykręgowych w wykonanej sekwencji.
Bardzo proszę interpretację tego wyniku.