Używałem opcji szukaj, lecz nie znalazłem odpowiedzi na to czego szukam, mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale, jeśli nie to proszę wybaczyć ;)
Otóż mój problem wygląda tak. Tydzień temu niefortunnie uderzyłem na treningu ręką. Z początku nie czułem dużego bólu ale miałem opuchniętą rękę. Zastosowałem tradycyjne metody, lód na rękę, smarowałem żelem Altacet. Następnego dnia opuchlizna zeszła ale w tym miejscu kość była napuchnięta. Mogłem jednak już ruszać ręką, i ból czułem tylko gdy bardziej ruszałem małym palcem (zapomniałem dodać że ta cała opuchnięta kość jest w tym miejscu w dłoni ( o ile się nie mylę to kość śródręcza)

( to nie moja dłoń ;) chciałem po prostu zaznaczyć żeby było łatwiej zobrazować to sobie ;) )
smarowałem altacetem przez kilka dni i starałem się nie ruszać tą ręką.
Nie podejrzewam, że to jest złamanie dlatego nie szedłem z tym do lekarza.
Pewnego wieczoru zacząłem ruszać trochę tą dłonią, zacząłem ją tak mocno prostować i nagle poczułem przez chwile ból, tak jakby przemieszczenie kości i ta "gulka" trochę się zmniejszyła, oraz mogłem bardziej swobodnie poruszać dłonią. Miałem wrażenie jakbym nastawił sobie kość.
Czy możliwe jest to, że kość mi się przestawiła w trakcie uderzenia i wtedy z powrotem nastawiłem sobie ją?
Czy jest możliwe, że niepotrzebnie bagatelizowałem tą sprawę i czy to może być złamanie?
W tej chwili kość w tamtym miejscu mam jeszcze trochę napuchniętą, jednak nie czuje już bólu, mogę normalnie ruszać ręką, czasami tylko gdy próbuje ściskać sobie tamto miejsce, lub próbuje np. pociągnąć się na drążku to czuje trochę jak boli(jednak nie jest to ból silny) dlatego mnie zastanawia:
Czy ta kość sama się zmniejszy, czy powinienem udać się do lekarza ;/ ?
Nie chciałbym potem mieć jakiś komplikacji, ale moim okiem nie wygląda to na nic groźnego, jednak utrzymuje się ponad tydzień ;/
Czy może są jakieś metody (masaże, opatrunki) które przywrócą tą kość to "normalnych" rozmiarów?
Czy po porstu czekać? I wszystko samo się ułoży?
bardzo dziękuję za wszelką waszą pomoc
pozdrawiam
Osaczony