Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
To jest sprawa indywidualna i nie da się tego określić, Trzeba zaznaczać sobie w kalendarzyku, wtedy widać ile trwa cykl, czy jest regularny itd a jeśli idzie się do ginekologa który zawsze pyta o miesiączki to nie trzeba ncic liczyć tylko bierze się kalendarzyk iw idać ile trwają cykle
Każda kobieta inaczej t odczuwa, jedna ma napięcie przed okresem i pobolewają ją np piersi czy też czuje się osłabiona czy pobolewa ją brzuch, jest masa różnych objawów, nektóre kobiety nie maja żadnych objawów i dostają okres, Także nikt Ci nie odpowie na to, musisz obserwowac swoje cialo i jego zachowanie i sama nauczysz się rozpoznawać to. A kalendarzyk jest pomocny ponieważ bez liczenia zerkniesz i widzisz kiedy można spodziewać sie okresu.
Ja np jestem osłabiona przed okresem, waze jakies 2 kilo więcej ponieważ wtedy gromadzona jest woda, pobolewa mnie brzuch i nie mam ochoty na seks i jestem sucha (po śluzie można jeszcze rozpoznawąć ale jest to troszkę trudne i trzeba się tego wyuczyć, czy też można mierzyć sobie temp ale to raczej sprawdza się przy regularnych cyklach i bardziej rpzydatne jest przy liczeniu dni plodnych i nie plodnych a jeśli jest stres i infekcja czy przeziębienie to ten mechanizm zaburzony może byc.