Jakie macie doświadczenia z solianem na objawy negatywne?? Ja nie mam żadnych uczuć, nic nie przeżywam, tylko jedna wielka pustka jest we mnie, nic mnie nie interesuje, straciłam całą ambicję, motywację, NIC mi się nie chce robić...najgorszy jest ten kompletny brak emocji i przeżyć...czy mieliście tak? Czy coś Wam pomogło? Ja się boję, że dostanę po tym solianie akatyzji, bo prawie po każdym neuroleptyku dostaję i już raz solian próbowałam i dostałam akatyji...ostatnio przeczytałam, że może być akatyzja nieuleczalna i nie minąć nawet po odstawieniu leku i się boję...z drugiej strony moje życie jest okropne bez jakichkolwiek uczuć i przeżyć.
Witam cię Zyta77 . Ja Solian(800mg na dobę) biorę mniej więcej od kwietnia tego roku po tym leku polepszyło mi się to znaczy znikły te męczące lęki , podejrzliwość , apatia,wycofanie emocjonalne i socjalne stałem się po prostu bardziej aktywny . Na koniec chciałem napisać że jeżeli masz takie złe doświadczenie z tym lekiem powinnaś skonsultować się z lekarzem celem zmienienia leczenia bo każdy z nas jest inny i są różne reakcje na dany lek
Witam Biorę 400mg na dobę i nadal słyszę głosy choć jest ich mniej niż kiedyś nadal czasami mam lęki i podejżliwość ogulnie nie jest tak żle jak kiedyś ale chciałbym żeby było lepiej nie wiem może kiedyś będzie lepiej ale na razie nie jest żle więc jakoś trzymam się. Choruje 17 lat i na razie na solianie jest najlepiej. Pozdrawiam
witam też brałem Solian. nie wiem jak jest teraz ale w czasach gdy mi był on zapisywany nie było refundacj na niego i budżet domowy solidnie podupadł gdyż jedno opakowanie wówczas za 98 PLN było, a mnie ono starczało na 3 dni aczkolwiek wpływ na mnie miał ciekawy bo nie mogłem się przestać ruszać, ciągle mnie nosiło żeby biegać, nawet jak trafiłem do szpitala, to biegałem po holu cały dzień. jak dostawałem zadyszki to wystarczyło 30 sekund na złapanie oddechu i jak świeżo wyspany mogłem biegać dalej. heh brakuje mi tamtych czasów. Teraz biorę Trilafon mam 116 kilo i wielki bebzol od łaknienia po lekach, także jak się domyślacie biegać już mi się nie chce...
Biorę solian 200 mg na dobę i jestem trochę apatyczna, prawie nic mi się nie chce i za dnia często jestem senna.
Jak brałam 400 mg solianu, to mnie nosiło, było mi słabo i byłam bardziej senna, niż teraz. Miałam podwyższone ciśnienie, w nocy nie mogłam spać i w ogóle fatalnie się czułam.
Te objawy ustąpiły jak sama wróciłam do poprzedniej dawki leku- zrobiłam tak, bo mój lekarz jest na urlopie, a nie mam zaufania do lekarki, która go zastępuje.
Ta lekarka nie wierzy w niepełną remisję i zdiagnozowała u mnie schizofrenię szczątkową, tylko dlatego, że bardzo rzadko mam omamy słuchowe, które są niezrozumiałe. I nic nie robię pod ich wpływem.
Zyta77, zapytam się lekarza o tą nieuleczalną akatyzję. Jak mi grozi, przy większych dawkach solianu, to zmienię lek.
Czy objawem akatyzji jest to, że nie można w spokoju usiedzieć? Że cały czas trzeba chodzić, nawet, jak jest słabo?
Jeśli tak, to wywoływał ją u mnie solian w wyższej dawce i zeldox (nie polecam tego leku, także w połączeniu z ketrelem, bo bardzo obniża ciśnienie- przez te dwa leki prawie zaliczyłam zapaść).
a ja chcialbym powiedziec ze biore ablify jest to nowa generacja lekow. Bardzo mi pomaga uspokaja objawy i czesto blokuje zle mysli, sprobuj moze tego leku. pozdrawiam
Led- moim jedynym objawem schizofrenii są omamy słuchowe, na ogół niezrozumiałe i ciche. Ponoć nie mogę brać abilify. :(
Aha, czy solian aktywizuje? Kogokolwiek? Bo, jak biorę jego większe dawki- np. 400 mg, rozłożone na części, to jestem bardzo śpiąca. A jak brałam 400 mg- dwa razy po 200 mg, to nie mogłam usiedzieć, chciało mi się spać i było mi słabo. Mnie ten lek jakoś nie aktywizuje. :( Mniejsza jego dawka lepiej na mnie działała.
to najwyraźniej musisz zmniejszyc dawke. Dla mnie ablify bardzo pomoglo, ale jest jeszcze duzo wiecej lekow tego typu wiec radze sie tym zainteresowac. pozdrawiam
Ja brałem Solian w dawce 1000mg/dobę, tyle że nie pamiętam dokładnie w jakich dawkach rano/południe/wieczór (1000mg/d przeczytałem na wypisie ze szpitala który ostatnio przeglądałem) o dziwo nie miałem efektu pozapiramidowego przy takiej końskiej dawce, jednakże nosiło mnie wtedy (9 lat temu) niesamowicie (tak jak pisałem parę postów wyżej). Pozdrawiam Leszek
Witajcie. Powiem Tak: Kiedy Bralem Solian w dzień to przytyłem 10 kg i bylem senny ale kiedy zaczałem brać na noc to mi sie polepszylo ale moglem to zrobić za zgodą lekarza . Solian odbudowal całą moją psychike którą byla zniszczona przez schizofrenie i ciesze się że taki lek jest :) Zyta77 daj troche czasu na dzialanie leku i zobaczysz że Ci się polepszy .Ale weź pod uwage że na każdego Solian dziala inaczej :( Moj kolega bral Solian i nie dawalo to efektów bo cierpi na inny rodzaj schizofreni . Jak Solian nie będzie Ci pasowal to poprostu poproś lekarza żeby Ci zmienil z Solianu na inny lek a tych leków jest sporo :) Pamiętaj także :Nie odstawiaj sama leków!Bo to może się skończyć oddzialem zamkniętym i przypięciem do pasów czego nikomu nie życze. Pozdrawiam;]
Witajcie. Powiem Tak: Kiedy Bralem Solian w dzień to przytyłem 10 kg i bylem senny ale kiedy zaczałem brać na noc to mi sie polepszylo ale moglem to zrobić za zgodą lekarza . Solian odbudowal całą moją psychike którą byla zniszczona przez schizofrenie i ciesze się że taki lek jest :) Zyta77 daj troche czasu na dzialanie leku i zobaczysz że Ci się polepszy .Ale weź pod uwage że na każdego Solian dziala inaczej :( Moj kolega bral Solian i nie dawalo to efektów bo cierpi na inny rodzaj schizofreni . Jak Solian nie będzie Ci pasowal to poprostu poproś lekarza żeby Ci zmienil z Solianu na inny lek a tych leków jest sporo :) Pamiętaj także :Nie odstawiaj sama leków!Bo to może się skończyć oddzialem zamkniętym i przypięciem do pasów czego nikomu nie życze. Pozdrawiam;]