Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OkulistaOkulistyka –dziedzina medycyny, zajmująca się chorobami narządu wzroku, w szczególności leczeniem stanów zapalnych ściany gałki ocznej, zeza, jaskry, zaćmy oraz diagnozowaniem i korygowaniem wad wzroku.
Regulamin działu
Potrzebujesz porady na temat Twojego wzroku? Szukasz wiadomości dotyczących posiadanej przez Ciebie wady? Wejdź na forum do działu „Okulista”. Napisz na czym polega Twój problem i poczekaj na odpowiedź innych użytkowników forum. Warto również dołączyć się do bieżących dyskusji toczących się wokół: zaćmy, zeza, jaskry czy stanów zapalnych gałki ocznej. Już teraz dowiedz się czegoś więcej o wadzie, którą posiadasz Ty lub Twoi bliscy. Być może właśnie tutaj poznasz zagadnienia dotyczące laserowej korekcji wady wzroku – jakie są przeciwwskazania do jej wykonania, a komu jest ona zalecana. Chciałbyś pozyskać informacje od osób, które zdecydowały się na ten zabieg – poznać ich wrażenia i odczucia?Znajdziesz ich na tym forum. Warto dowiedzieć się również czegoś więcej na temat operacji zaćmy. Na forum sprawdzisz jak przegotować się do tego zabiegu, czego możesz się po nim spodziewać i z jakim ryzykiem się on wiąże. Skorzystaj z okazji i porozmawiaj na te i inne tematy związane z okulistyką.
Używam soczewki kontaktowe już prawie 5 lat, moi znajomi też. Nie spotkałem się nigdy z takim przypadkiem. Powiem tylko że jeżeli będziesz przestrzegać porad Okulisty na pewno Ci się nic nie stanie. Raz chciałem tylko zmienić soczewki oraz parametry ale w sklepie internetowym tam gdzie kupuję soczewki- "optiva" - otworzyli mi oczy i poradzili żebym skontaktował się z lekarzem okulistą w takiej sprawie!! Więc śmiało noś soczewki ale według porady:)
A ja noszę 9 lat z przerwami gdzie 6 lat dzień w dzień nosiłem i wszystko jest okej. Moim zdaniem jest wręcz odwrotnie oko w soczewce więcej się porusza co jest zdrowsze ;) Nie wiem jak jak w przypadku siedzenia przed kompem w soczewkach bo zakłądam do nich okulary.
Ja tam codziennie pracuję przy komputerze w soczewkach, czasem siedzę nawet 8 godzin dziennie i nic mi nie dolega, od czasu do czasu zakropię oczy kropelkami aby je nawilżyć. Soczewki staram się kupować z dużą przepuszczalnością tlenu: Acuvue Oasys w optiva