Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Witam. Mam 25 lat jestem kobietą. Od kilku dni zaczęły dokuczać mi bardzo silne skurcze (czuję jakby pękało mi ścięgno/mięsień) łydek + drętwienie palców u stóp. Ból jest naprawdę silny i jak mnie złapie to praktycznie nie umiem wyprostować nogi. Zdarza się to i gdy leżę i gdy siedzę. Czasem tracę czucie w palcach, tzn podginają się same i nie potrafię ich wyprostować, tak jakby były bezwładne. Po jakimś czasie przestaje, zwykle gdy wstanę i jakoś naprostuję nogę. Ból jest naprawdę mocny. Od tego czasu czuję te łydki jakbym wiecznie miała je napięte, mimo że właściwie samodzielnie nie mogę ich napiąć bo właśnie wtedy pojawia się ten skurcz. Nawet gdy się przeciągam i napnę przy tym mięśnie. Tydzień temu zmieniłam pracę na typowo siedzącą. Przez conajmniej 7 godzin siedzę przy biurku. Czy to może mieć wpływ? Tylko że wcześniej również przez 5 lat miałam pracę biurową i takie skurcze pojawiały się może raz, a teraz praktycznie cały czas je "czuję" i muszę uważać żeby nie napiąć mięśni. A może po przez jakieś połączenie suplementów diety które zażywam? Oto wszystko co teraz zażywam w ciągu dnia: Bellisa, magnez+B6, wit.B2 (ponieważ pękały mi kąciki ust i farmaceutka mi poleciła), C-rutin, Furaginum ( lekarz ginekolog przepisał mi 2 opakowania, gdyż zdiagnozował nawracające zapalenie pęcherza). Dodam też że moja praca jest stresująca i mam też kłopoty ze snem. Zaczyna mnie to poważnie martwić. Co to może być?? Bardzo proszę o radę.
Robiłaś badanie krwi? rtg kręgosłupa?jak z tarczycą?Jakieś problemy kardiologiczne?.Nie każdy organizm i nie zawsze jest w stanie przyswoić cenny magnez,tak więc może i Twój organizm nie przyswaja dobrze.Zmień może ten magnez+B6 na chela-Mag.B6 również wskazane spożywać żelazo,cynk,potas i wapno.Wskazane są spacery albo gimnastyka(bardzo dobrze robi basen) Wskazane wykonać usg Doppler(lepiej na skierowanie,prywatnie jest drogie)
Dziękuję za odpowiedź. Jakieś dwa miesiące temu robiłam badania krwi i podobno wszystko było ok, z tarczycą niby też. Jeśli chodzi o problemy kardiologiczne to faktycznie mam problemy. Od jakiegoś roku co jakiś czas pojawia się u mnie przyspieszone bicie serca mimo iż akurat ani nie mam żadnego wysiłku fizycznego, mogę siedzieć a to się pojawi. Wtedy jest mi ciężko oddychać i ogólnie jest to takie dziwne uczucie. Lekarz kardiolog skierował mnie na ekg serca i faktycznie wyszło że coś jest nie tak chyba powiedział coś o arytmii, ale skierował mnie na badania do laryngologa (wszystko ok) i pulmonologa (jeszcze nie byłam). Kręgosłupa też jeszcze nie badałam.
Bardziej skłaniam się do krążenia,spróbuj stosować do smarowania nóg(stosując masaż ale zawsze w kierunku od dołu do góry)Venoruton® Gel.Wskazane są spacery przy siedzeniu nogi uniesione.
no ja mam "klasyczne" skurcze wywołane niedoborem magnezu,ale wtedy sięgam po NeoMag skurcz i wszystko wraca do normy. Dzieki dużej zawartości wit. B6 tabletki te są naprawde skuteczne,.
hm ale w Twoim przypadku to może byc coś poważniejszego, może to jakaś nadwrażliwość nerwów lub ucisk na nie ... dlatego ból promieniuje aż do stóp ... myśle,że z tymi dolegliwościami powinnaś się zgłosic do lekarza.
Przy niedoborze potasu wystepuja zaburzenia pracy serca i silne skorcze miesni. Ale jezeli masz problemy kardiologiczne i przyjmujesz lekarstwa to jest to prawdopodobnie niedobor magnezu. Dlugotrwale przyjmowanie lekarstw powoduje szybsze wytracanie magnezu z organizmu. Generalnie niedobor magnezu jak i potasu, powoduje podobne symptomy. Radzila bym zadbac o obydwa skladniki. Nie nalezy przyjmowac ich jednoczesnie. Pozdrawiam.
a dlaczego ? skoro i jeden i drugi pierwiastek potrzebny jest do odpowiedniej pobudliwości komórek i nawzajem się nie wypłukują, to chyba wszystko jest ok...
Kiedyś miałam podobny problem ze skurczami i nie mogłam sobie z tym poradzić. Nie lubię sięgać po leki i bardzo się zdziwiłam, kiedy kobieta w aptece poleciła mi picie Staropolanki 2000 podczas treningów, żeby na bieżąco uzupełniać minerały, a zwłaszcza poziom magnezu. Naprawdę to mi pomogło. Teraz nie wyobrażam sobie, żebym miała pić jakąkolwiek inną wodę, np. jakąś źródlaną, która nie daje niczego poza zaspokojeniem pragnienia.
hmm woda na niedobór pierwiastka .... cięzko w to uwierzyc...
ja równeż staram się nie faszerowac lekami,ale takie tabletki jak magnez są akurat bezpieczne dla wątroby. i zdecydowanie jestem za takim uzupelnianiem niedoborów ... niż picie wody...
Witam! Ja również poszukiwałam czegoś skutecznego na skurcze jakiś mi8esiąc temu. Farmaceutka poleciła mi wtedy Neomag skurcz, który właśnie zawiera potas. Czyli tak jak pisała madzia31, wszystko jest w porządku w stosowaniu magnezu z potasem, no i do tego oczywiście witamina B6 i skurcze znikają :)