Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam , w ubiegły czwartek podczas treningu skręciłem kostkę w lewej nodze , w piątek udałem się do lekarza który stwierdził skręcenie stawu skokowego I/II stopnia ( co te stopnie oznaczają) . Zalecił mi także noszenie opaski elastycznej i smarowanie ketopromem . I tu moje pytanie : czy mogę smarować kostkę Ketopromem oraz Arcalenem na raz i ile mniej więcej muszę odpoczywać po takim urazie gdyż lekarz mi tego nie przekazał . Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Zaprzestanie na czas 4-6 tyg wszelkich treningów. Można łączyć te 2 maści. Odpoczynek jest wskazany do momentu gdy będzie można stanąć na nodze i obciążyć bez bólu. czas gojenia j/w. Dodatkowo zaleciłabym zimne okłady na staw.
Dziękuje za poradę , a mam jeszcze pytanie co oznaczają te stopnie i czemu jest wymagana taka duża przerwa , uraz odniosłem 14 sierpnia a na dzień dzisiejszy opuchlizna się zmniejszyła a także mogę stopę postawić normalnie na ziemi (wcześniej mogłem chodzić tylko na palcach )
Skręcenie I. stopnia wymagają ograniczenia aktywności 7-10 dni, ustąpienia obrzęku i miejscowej bolesności. Korzystnie działa chłodzenie, leki objawowe, opatrunek modelujący do chwili ustąpienia obrzęku. Skręcenia II. stopnia, wiążące się z częściowym uszkodzeniem więzadeł, wymagają początkowego odciążenia kończyny, stabilizacji w łusce gipsowej, stabilizatorze lub ortezie przez 10-14 dni. Wskazana weryfikacja procesu gojenia w badaniu USG. Skręcenia III. stopnia obejmują całkowite rozerwanie więzadeł kompleksu kostki bocznej a często również więzozrostu piszczelowo-strzałkowego. Wymagają dłuższego unieruchomienia w stabilizatorze (ew. gipsie podudziowym) na ok. 4 tygodnie. Przed podjęciem aktywności treningowej konieczne ultrasonograficzne potwierdzenie wygojenia uszkodzonych struktur więzadłowych.
Obrzęk niestety nadal występuje chociaż już mniejszy i chodzić mogę normalnie. A ten stopień 1/2 co on oznacza to jest jakiś stan pośredni ? i w tym wypadku przez jaki czas mam sobie odpuscic aktywność fizyczna ?
Witam. W czwartek na treningu źle stanąłem i spuchła mi kostka i troche boli. I ponizej kostki mam tak jaby grubszą żyłę bardziej fioletową. Co to oznacza >