Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam mam takie pytanie wczoraj prawdopodobnie skręciłem sobie staw skokowy , byłem z tym u chirurga godzinę po tym wydarzeniu opuchlizna nie była jeszcze znaczna i ból też był znośny , niby zdjęcie RTG nic nie wykazało , lekarz jedynie zalecił okłady , potworny ból zakłócił mi sen , a na drugi dzień nie mogłem nawet poruszyć odrobinę całą nogą a spuchła od kolana w dół jest nieco większa od drugiej kostka jest ogromna , ale nie ma krwiaków . Odczuwam silny ból nad piętą , a także od kolana w dół czuję takie impulsy przechodzące jakby przez kość strzałkową . Zastanawiam się czy zgłosić się ponownie do chirurga tym razem może już prywatnie, czy tak przebiega cały uraz ?
opuchlizna to jest obrona naszego organizmu przed nadmiernym użytkowaniem, możliwe że jest dośc duży uraz i dlatego puchnie możliwe że zrobił się krwiak i trzeba będzie zrobić punkcje można spróbować okładać kostkę lodem i trzymać w górze, powyżej poziomu serca, jak przez kilka godzin opuchlizna nie zmniejszy się i nadal będzie boleć to polecam udanie sie do lekarza to jest normalne że opuchlizna wychodzi kilka godzin po urazie, np mi w kolanie wyszedł krwiak dobe po urazie, więc to ciężko przewidzieć a te "impulsy " to normalne, to w wyniku opuchlizny