Skręcenie śródstopia -zdjęty gips i problem z chodzeniem
Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam .Jestem świadomy że temat skręcenia nogi często się powtarza jednak mam troszkę inny problem w tej chwili. Mianowicie od momentu skręcenia śródstopia minęło już 4 tygodnie,dwa tygodnie miałem nogę w gipsie pod kolano .Prześwietlenie nie wykazało żeby coś było złamane,także gips no i po 2 tygodniach zdjęty ,noga mocno spuchnięta ,zalecenie stosowanie maści na obrzęk i powolne ćwiczenie stopy bez nadmiernego obciążania,ok. Jednak w tym momencie jestem już 2 tygodnie po zdjęciu gipsu ,opuchlizna znacznie zeszła ,ze stawaniem także już w porządku ale tylko kiedy noga jest obciążona.Dokładnie wygląda to tak że kiedy zaczynam stawiać stopę na podłodze odczuwam kłucie pod stopą w pobliżu dwóch lewych skrajnych palców,jest to lewa noga.Kiedy stopa ma już oparcie na ziemi mogę ja spokojnie obciążyć i nic wtedy mnie nie boli .Przez to cały czas utykam bo jest to takie wredne kłucie że z automatu unikam jej obciążenia. No właśnie i mam pytanie czy ktoś wie o co chodzi czy jest to możliwe żeby coś w nodze było jednak złamane i dlatego odczuwam ten ból czy w tym etapie gojenia pojawiają się takie problemy ,chodzi o to że opuchlizna naprawdę jest już prawie niewidoczna a ten ból się nie zmienia. Pomysły ,dobre rady,rozwiązania takiego problemu będą dla mnie bardzo pomocne.
no to ja skreciłam staw skokowy 21 lipca po 2 tygodniach sciagli szyne teraz chodze w ortezie ale na noge nie stane bo jest straszny bol od kostki wewnetrznej do kolana. Wydaje mi sie ze mam cos zerwane. Teraz w poniedziałek mam isc do ortopedy i wymusze zeby zrobił usg.