Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Witam! Jakiś czas temu na stopie pojawilo mi się coś jak na zdjęciu. Problem w sumie zignorowałem i tymczasem zmiany pojawiły się w większej ilości. Napiszcie proszę co to jest i jak z tym walczyć. PZDR.
Witam - jak Cię to tak irytuje co mnie wcale nie dziwi to porada dermatologiczna jak najbardziej wskazana. Może to być i sugerowana kurzajka. Lekarz pozbędzie się tych wykwitów np. za pomocą zamrażania ciekłym azotem lub przepisze odpowiednie maści. Bo z kurzajką na ręku to można by było spróbować domowych srodków. Pozdrawiam
Chyba nazywaja to brodawkami, albo kurzajkami, nie wazne. Mialam jedna pod spodem duzego palca u stopy. Czasem leci z nich krew i wtedy bola. To niestety rodzaj pasozyta, czesto sie roznosi. Mam trzy sposoby. 1. Kup plyn na odciski. Posmaruj, zerwij, posmaruj, zerwij, rob to tak dlugo, az wyrwiesz brodawke. 2. Ja zastosowalam ten sposob. Wloz plaster cytryny do 50% spiritusu na 24 godziny. Wymoczona cytryne przyloz wieczorem do brodawki, zabandazuj. Zostaw na cala noc. Rano z niewielka pomoca, brodawka odpadnie. 3. Idz do lekarza rodzinnego. Dostaniesz skierowanie do chirurga, ktory je po prostu wypali.
Dobre efekty dają te leki! Brodacid , Verrumal ,jaskółcze ziele i również mlecze , sok z cytryny! a jak nic nie pomorze to wtedy na odmrażanie do dermatologa. Działanie na każdy przypadek jest oczywiście różne,jednemu pomorze,drugiemu nie.
Ja bym od razu poszła do z tym do lekarza, bo te domowe sposoby są mało skuteczne, może i pomogą ale na krótko. To na pewno jest kurzajka lub inaczej mówiąc brodawka wirusowa, też miałam takie 2 na czole poszłam bez żadnego skierowania do poradni onkologicznej (niech Cię to nie przerazi po prostu tam najszybciej się dostaniesz) usunęli mi to , nawet przebadali wycinek i nie zapłaciłam złotówki, a jak byłam z tym na prywatnej wizycie to lekarz chciał 250zł za 1 szt. a za zbadanie wycinka drugie tyle.