Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Zauważyłam ze w ostatnich dniach pojawiły mi sie siniaki a wśrodku nich jest slad po ugryzieniu jakby komara czy meszki, ale nie swędzi mnie to i nigdy wczesniej nie mialam czegoś takiego. Co mogło mnie ugryżć? I czy nie jest to coś grożnego?
zmian nie ma... siniak jest dosc duzy a slad po ugryzieniu maly.. (taka mala czerwona hmm.. "kropka" ) a wokoł tej "kropki" jest jeszcze jakby podpuchnieta trochę skóra i wokól siniak....
hmmm to musimy iść inną drogą :) powiedz gdzie masz te siniaki. czy czułaś jak Cię coś ugryzło może? bo wydaje mi się że to są jakieś owady, robaczki w domu - nie chce powiedzieć że masz brudno czy coś nie zrozum mnie źle :) ale możliwe że coś się wylęgło w domu i np. podczas snu Cię pogryzło.
jeden siniak jest na ręce, a dwa na nodze... nie czułam zadnego ugryzienia... Ja też myślę ze to może być jakis robal:) chociaż nigdy nie wiadomo..;/ myslałam ze to może pluskwy, ale w domu ich nie mam... :) może to jakis pająk?
mpee napisał(a):jeden siniak jest na ręce, a dwa na nodze... nie czułam zadnego ugryzienia... Ja też myślę ze to może być jakis robal:) chociaż nigdy nie wiadomo..;/ myslałam ze to może pluskwy, ale w domu ich nie mam... :) może to jakis pająk?
Szanowna pani - problemy z naderczami i jelitami... Jeśli zrobi pani wszystko z naderczami (wyciszyć) i jelito grube doprowadzić do porządku to stan skóry się poprawi. Ma pani wolny typ metaboliczny gdzie mogły się kiedyś pojawić odczucia zimnych nóg i rąk ale teraz niekoniecznie... Ale jest to ewidentny wychłodzony organizm węglowodanami. Poprostu za duże ich spożycie. Mało tłuszczy, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić ale wydaje się być pani osobą o tendencjach do niskiego ciśnienia - mogę się mylić oczywiście.
Witam, mam podobny problem. Wcz zostalam pogryziona przez komary, rezultatem sa czerwone kropki i duze siniaki... jestem osoba ze sklonnoscia do siniakow, ale te sa wyjatkowo bolesne i jakby "rozlane", szczegolnie na nogach. Dodam, ze nie drapalam sie jakos specjalnie mocno. czy to moze byc jedynie objaw uczulenia czy moz oznaczac cos powazniejszego?