Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PsychiatraPsychiatria – dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką, profilaktyką i leczeniem chorób o charakterze psychicznym. W szczególności leczeniem nerwicy, depresji, schizofrenii, uzależnień, otępień. Psychiatria korzysta zarówno z nauk medycznych, z psychologii oraz nauk społecznych, leczenie odbywa się za pomocą zarówno farmakologii jak i psychoterapii.
Regulamin działu
Forum „Psychiatria” to miejsce przeznaczone nie tylko dla samych pacjentów poradni psychiatrycznych i ich rodzin, ale także wszystkich tych, którzy interesują się tematyką zdrowia psychicznego. Toczące się tu rozmowy z pewnością Cię zainteresują. Podyskutuj o depresji, fobii, otępieniu czy schizofrenii. Ważną dla nas tematyką są również zaburzenia nerwicowe. Czym one są i jak sobie z nimi radzić w codziennym życiu? Poszukaj odpowiedzi na pytania, które sobie zadajesz. Niewątpliwie może okazać się, iż miejsce to będzie dla Ciebie źródłem rzetelnych informacji, dającym okazję do wymiany doświadczeń. Doskonale zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa jego psychika i samopoczucie. Z drugiej jednak strony wiele jej aspektów wciąż pozostaje jej tajemnicą. Być może właśnie tu dowiesz się czegoś więcej o chorobach natury psychicznej, sposobach ich leczenia a także miejscach, w których możesz szukać pomocy. Nie zwlekaj, przekonaj się o tym osobiście już teraz.
Witam. Mam na imię Ania, mam zaledwie 19 lat i dowiaduję się, że mój chłopak ma schizofrenie(28 lat). Jest to choroba którą wykryli u niego pierwszy raz chociaż objawy byly już ponoć 2 lata temu (wtedy go nie znałam). Aktualnie znajduję się w szpitalu psychiatrycznym. Cholernie go kocham mimo tej choroby i chcę mu pomóc ale obawiam się że nie wiem jak postępować przy takiej chorobie. Nie wiem co robić, co mówić aby mu pomogać. Wiem, że traktuje mnie jak "bóstwo" swoje. Jako jedyna mogę robić z nim wszystko, mówić o wszystkim itd i mam pewność, że się nie zdenerwuje i mi nic nie zrobi. Na innych reaguje agresywnie więc wiem, że przy takim wpływie na niego mogę wiele zrobić. Tylko nie wiem jak to umiejętnie wykorzystać by mu pomóc. No i nie wiem co robić bym sama nie zwariowała. Dlatego proszę bardzo o wszelkie wskazówki. (Przyznam szczerze, chociaż wiem, że to samolubne, że sama się podłamuje i mam momenty, że jestem zła na niego jak i na cały świat.)
to bardzo trudne jest żyć z osobą o takim schorzeniu, ale i tak podziwiam cię, źe chcesz być z nim mimo tego. schizofrenia ma to do siebie, że chory człowiek pewnych rzeczy nie kontroluje, może coś powiedzieć, co może nie być dla ciebie zbyt miłe, lub dziwne, ale on to robi w chorobie, dla kogoś takiego trzeba dużo tolerancji zrozumienia i cierpliwości, nie denerwuj się z powodu jego niektórych zachowań, on robi to nieświadomie, dbaj o to by brał leki regularnie i chodził na wizyty kontrolne do psychiatry. schizofrenik może być zupełnie normalnym człowiekiem i pracować jeżeli dba o leczenie. bio jeżeli przestaje brać leki, w różnych powodów, albo jak sie akurat dobrze czuje, to potem dochodzi do drastycznego pogorszenia stanu zdrowia. bądź cierpliwa wysłuchuj go jeżeli ma doły staraj się go zrozumieć i podnosić na duchu kiedy mu źle, staraj się będąc z nim kontrolować jego zachowania, które wydają ci się niewłaściwe (np .niektórzy popadają z długi - mam taką znajomą, też chorą na schizofrenię i ona niestety to ma)...czasem taką osobą trzeba się opiekować, czasem być a nią odpowiedzialną, czasem myśleć na nią...życzę wam żeby się ułożyło, mam nadzieję, że jego przypadek nie jest ciężki. pzdr