Cześć Wszystkim
Mój brat choruje od kilku lat na schizofrenie paroidalną,
Jest z nim coraz gorzej , kilka razy wylądował już w szpitalu.Co w tym wszystkim jest najgorsze to to, że on uważa że jest zdrowy i to co myśli i słyszy jest prawdą.Są osoby w mojej rodzinie , które nie rozumieją tej choroby i uważają, że to co on mówi jest prawdą i go wspierają .Wiem że tych właśnie osób nigdy nie zmienię, wierzą bardzo w niego , pamiętają go jak był dzieckiem i nie mieści im się w głowie że on może być chory bo na pozór tego nie widać .Ja należę do grona tych,którzy potrafili sobie to jakoś wytłumaczyć i zrozumieć jego chorobę .Mój brat uważa że jest zdrowy i wszyscy którzy twierdzą inaczej nie są przez niego lubiani i tolerowani.Co najgorsze jego żona po 15 latach małżeństwa postanowiła się z nim rozejść, gdyż twierdzi że nie ma już sił do jego choroby, nic do niego nie czuje i chce zacząć żyć na nowo.
W tej sytuacji jego cały świat zostanie przewrócony do góry nogami , nie będzie miał już wsparcia w najbliższej mu osobie , boje się, że zrobi coś głupiego sobie a nie daj Boże jeszcze komuś, właśnie niedawno opuścił szpital po 3 miesięcznej kuracji i czuje się lepiej .Zostanie sam , ma jeszcze nas ale my dla niego nie jesteśmy tym co jego najbliższa rodzina czyli żona i dzieci.Zastanawiamy się co zrobić aby mu pomóc, kiedy zabraknie żony i dzieci których tak kocha , jak ma dalej żyć , sam ży?ć bo gdy patrzę na niego , nie wyobrażam sobie tego, że po tym rozstaniu będzie mógł sprawnie funkcjonować . Mama , tata i rodzeństwo nie zastąpi rodziny , którą miał przez tyle lat :(.
Jego choroba jest bardzo ciężka , on nie uznaje tego że jest chory , twierdzi że jest zdrowy a że to wymysł innych a w momencie gdy ląduje w szpitalu to zostaje ubezwłasnowolniony na czas leczenia gdyż nie zgadza się na nie .To straszne , nie wiem jak sobie z tym wszystkim poradzić .
Proszę kogoś kompetentnego o radę , jak postępować z takim przypadkiem choroby ,gdzie chory choc po takim długim okresie hospitalizacji już kolejnej z rzędu
nie pozwala sobie wytłumaczyć że jest chory na schizofrenie i nie przyjmuje tego do siebie .
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie .