![]() |
![]() |
Zamów |

magda.. napisał(a):Mam chłopaka którego kocham i chcemy się zaręczyć. Nie raz rozmawialiśmy o dzieciach i chcielibyśmy mieć dwójke. Niestety jego tata ma schizofrenie, a dowiedziałam się że jest ona przenoszona genetycznie. Wynika więc na to że możemy mieć chore dzieci. Co zrobilibyście na moim miejscu. Powiedzcie coś na ten temat prosze...Nie chce go zostawiać bo tak też mi doradzano, ale i nie chciałabym mieć chorych dzieci.
she napisał(a):wie ktoś czy jest możliwość wykrycia u osoby, czy odziedziczył schizofrenie?
jestem w kropce, mąż ma chora mamę, a ja tak bardzo pragnę mieć dzieci...
nikita003 napisał(a):Podobno przyszli schizofrenicy wykazują od dziecka pewne cechy osobowości takie jak:niesmiałość,trudności nawiązywania kontaktów z otoczeniem,poczucie niższości,skłonności do marzeń,przesadna uległość.
JaBaal napisał(a):
Zasadniczo zapamiętaj sobie: 'schizofrenii' się nie dziedziczy!
Krzysia napisał(a):Asik a dlaczego masz odejśc? Dwa tygodnie leczenia to przy grypie. Schizofrenia wymaga dłuzszego leczenia i czasami psychoterapii. Myslisz,że zachorował rok temu to cos zmieni. Przecież bedziecie miec dwoje dzieci. Czy ty jego naprawdę kochasz? Ja kochając nie pomyslałabym o odejsciu. Teraz kiedy okazało sie,że choruje będzie wymagał nie tak opieki jak wiekszej miłosci i zrozumienia. A dzieciaczki bez taty? Jak to tłumaczysz? Osoba chora na schizofrenie biorac leki potrafi normalnie funkcjonowac, kształcic się, pracowac, prowadzic normalne zycie rodzinne.Tacy chorzy sa bardzo inteligentni. Chyba,że przyczyna były narkotyki albo alkohol to na ten temat nie moge nic powiedziec.Nie znam takich ludzi. Życze powodzenia i Trzymaj sie cieplutko