Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam niepokoją mnie takie zdania w wyniku RM kolana: rzepka z cechami wyraźnego przemieszczenia bocznego.Powierzchnia stawowa rzepki typu II.Zmiany chondromalacyjne chrząstki rzepki w okolicy jej przyśrodkowego brzegu.Pozostała część chrząstki na powierzchni rzepowej i udowej bez zmian.Znacznie zwiększona ilość płynu w stawie.Cechy przerostu błony maziowej widoczne w zachyłku nadrzepkowym.Łąkotka przyśrodkowa nie przemieszczona.W rogu tylnym tej łąkotki liczne zmiany o charakterze degeneracyjnym dochodzące do powierzchni piszczelowej łąkotki i powodującej jej dyskretne rozwarstwienie w tej okolicy.Drobne śródłąkotkowe zmiany degeneracyjne.Lekarz powiedział że to nic takiego.Nie mam pewności już raz mnie tak lekarz zapewniał i wylądowałam w ostatniej chwili z drugim kolanem była osteotomia.Dziękuję za odpowiedź.
Boczne ustawienie rzepki predysponuje Cię do zwichnięć/podwichnięć oraz dalszego rozwoju chondromalacji poprzez boczne przyparcie rzepki, ponadto uszkodzona łękotka również przyczynia do do degeneracji stawu. Jeśli staw Ci bardzo dokucza, a to boczne ustawienie rzepki próbowano korygować ćwiczeniami, mobilizacją, czy tapingiem to wskazany byłby mimo wszystko wg mnie zabieg chirurgiczny.