Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
2 lata temu chrowalam na rwe kulszowa,przez 6tyg. lezalam w lozku.Mialam straszne bole i myslalam, ze juz chyba umre z bolu,nie chcialo mi sie zyc. Bylam kilka razy u specjalisty na mazazu kregoslupa,na akupunkturze, po ktorej po jakims czasie juz nie czulam tak bardzo nie czulam. Miam robiona w Polsce tomografie, wyniki:skrzywienie krLS na lewo.Na poziomie L4/L5 uogolnione uwypoklenie krazka miedzykregowego bez wyraznego ucisku na worek oponowy. Na poziomie L5/S1 niewielka protruzja krazka miedzykregowego z zaznaczonym uciskiem na worek oponowy.Zwezenie tej przestrzeni miedzykregowej. Teraz w udzie kiedy dotykam nie czuje swojej reki,piete tez mam sztywna. W nocy strasznie mnie rwie w krzyzu, mam problem wstac z lozka. Nie wiem co mam dalej z tym robic...?
Mysle ze najmadrzej zrobisz jak udasz sie do lekarza. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie mozna! bagatelizowac nasilonych obajwow bolowych, bo w najgorszym przypadku "dokulamy" sie do jeszcze gorszego stanu :/
Nie jestem ekspertka w odczytywaniu wynikow TK (na pamiec znam tylko moj) ;) ale raczej wymagasz leczenia...zarowno farmakologicznego tak i rehabilitacyjnego. Takie zapobieganie bolowi- byleby bylo- jest bez sensu....to trzeba leczyc...nie samemu.
Udaj sie do neurologa, on z pewnosci bedzie wiedzial jak am ci pomoc. Powodzonka i zdrowka zycze:)
Lepiej zapobiegac niz leczyc. Lepiej za wczasu isc do dobrego neurologa, ktory wypisze skierowanie na rehabilitacjie czy tez na TK czy MRI. Ja z poczatku bagatelizowalem i lecze się juz 5 miesiąc. Pozdrawiam!!!
Witam Przy rwie kulszowej należy uzupełnić brak witamin z grupy B, usunąc stan zapalny, a w przypadku dyskopati należy wykonywać ćwiczenia rozluźniające mięśnie i kręgi kręgosłupa w celu powrotu dysku na swoje miejsce. Nie zażywam obecnie środków farmakologicznych tylko sublement diety flavon max, który jest preparatem wyłącznie naturalnym (koncentrat ze specjalnie dobranych owoców- zobacz skład w necie ). Posiada właściwości przeciwutleniające i przeciw zapalne. Preparat ten w ciągu trzech dni usunął mi stan zapalny z okolicy lędźwiowej, a kręgosłup rozluźniłam wykonując ćwiczenia na drążku. Rozgrzewałam też bolące miejsce lampą na podczerwień (rozgrzewającą). Efekty są rewelacyjne. Pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.