![]() |
![]() |

iyana napisał(a):Kochani,
Z tzw rwą kulszową zmagam się od 20 lat i mam już trochę doświadczenia w tym zakresie. Zdecydowanie polecam odszukanie dobrego "kręgarza- chiropraktyka"- ale co ważne sprawdzonego i pewnego, bo jeśli jest partaczem to jego ingerencje mogą skończyć się wózkiem inwalidzkim. Dobry kręgarz nie przyjmie pacjenta bez aktualnych zdjęć rtg- no i trzeba posłuchać opinii od pacjentów. W niektórych przypadkach wystarczą dwie- trzy wizyty i problem znika a niektórzy niestety muszą odwiedzać kręgarza co kilka lat, gdyż u niektórych kręgosłup ma tendencje do częstego "wypadania dysku". Polecam także delikatne masaże (domowe głaskanie) bolesnej okolicy "Balsamem kręgowym Ojca Grzegorza" (dostępny w większości sklepów zielarskich).
Gimnastyka jest jak najbardziej wskazana, pomoc farmakologiczna także, ale w niektórych przypadkach uleczyć może wyłącznie nastawienie kręgów. Co ważne to należy nauczyć się inaczej podnosić ciężkie przedmioty "z ziemi". Nigdy pod kątem prostym- zawsze ze zgiętych kolan- wówczas jest najmniejsze obciążenie kręgosłupa.
Należę do przypadków częstego wypadania dysku i trzy lata temu "uciekłam" spod noża neurochirurga, bo nie miałam czasu na 3-miesięczną rehabilitację. Osobom, które mają czas polecam rehabilitację w Swoszowicach (Kraków). Dwutygodniowy pobyt podratował mnie na dwa lata.
Operacja i tak mnie czeka ale chcę ją odwleć jak dzieci trochę podrosną i znajdę te 3 miesiące na rehabilitację.
Znam kilku kręgarzy, których mogę polecić- jeden z okolic Limanowej drugi z Sosnowca. Jestem jednak pewna, że w każdy ma w promieniu 50 km przynajmniej jednego kręgarza- tylko o tym nie wie.
VIT27 napisał(a):Bardzo prosze o namiary na tego kręgarza, też jestem z Sosnowca i mam problemy z kręgosłupem.
janek61.02.04 napisał(a):czytając wasze posty widać,że nie rozuniecie tematu.ja ma rwe kulszowa 24 lata, i nie mylcie jej z wypadaniem bądz przesunięciem dysku,gdzie zjawiska bólowe są taki same,ale to nie jest rwa czego te konowały wam nie mówią.Rwa to uwypóklenie jadra miażdżystego w jednym lub kilku miejscach.jak złapie rwa,to ból ciągnie od kręgosłupa(o dziwo tam najmniej boli)przez pośladek i łydke do stopy(najcxzęściej mrowienie).właśnie obecnie mam taki atak i biore zastrzyki i tabletki,ale ona nie odpuszczA.NAJDŁUŻEJ TRZYMAŁA MNIE POŁ ROKU!!!W OSTRYCH STANACH POMAGA MI TYLKO KROPLÓWKA W SZPITALU,POTEM ZASTRZYKI MOWALIUS. NIESTETY TO CZASEM JEDYNY SPOSÓB.DLATEGO LECZCIE SIE U LEKARZA,KTÓRY PRACUJE NA ODDZIALE NEUROLOGICZNYM,BO OD RODZINNEGO CZĘSTO WYWALAJĄ NAWET W CIĘŻKIM STANIE!!TAKIE PRZEPUKLINY MIĘDZY KRĘGAMI(MAM DWIE) NADAJĄ SIE TYLKO DO NEUROHIRURGA NA OPERACJE.NATOMIAST WYPADANIE DYSKÓW MOŻE NASTAWIAĆ CO PEWIEN CZAS KREGARZ I MOŻNA Z TYM ZYĆ.NIE MIESZAJCIE TEGO Z RWĄ.
RAZ POMOGŁO MI WYGRZEWANIE NA SŁOŃCU PLUS CIEPŁE KĄPIELE, A ZJADAŁEM PRZEZ PÓŁ ROKU PO SZESNAŚCIE TABLETEK DZIENNIE.BYŁEM U UCZCIWEGO MASARZYSTY O DUZYM DOŚWIADCZENIU I ON KAZAŁ MI IŚĆ NA OPERACJĘ.TAKA JEST RÓZNICA MIĘ0DZY RWA, PRZESUNIĘCIEM DYSKU.TYLKO JESZCZE JEDNO.USUNIETE JĄDRO MIAŻDZYSTE POTRAFI ODRASTAĆ,NIESTETY!!!POWODZENIA I ZDROWIA.ZRÓBCIE KONIECZNIE REZONANS I NIE IDŻCIE DO MASARZYSTY LUB KRĘGARZ Z UWYPUKLENIEM JADRA MIAŻDŻYSTEGO,BO ZROBI Z WAS KALEKI,ZA WASZE PENIĄDZE!!!

Ola10 napisał(a):Witam!mam rwę kulszową i powiem szczerze, ze jest chyba coraz gorzej:( mam pytanie czy rwa kulszowa może powodować bóle całych nóg??pracowałam fizycznie, ale niestety muszę się zwolnić bo z bólu nie daję rady pracować:(napiszcie mi czy rezonans jest konieczny??jeśli czuję się coraz gorzej??dziękuję z góry.