Witajcie
W na początku maja byłem na plaży i było zimno. Dość długo leżałem na zimnym piasku. Około tydzień później zacząłem czuć ból w kręgosłupie lędźwiowym. Nasilał się on przy pochylaniu się albo wyprostowywaniu. Nie był zależny od tego czy akurat coś podnoszę czy nie. Udałem się więc do lekarza rodzinnego. Pani doktor nie była pewna co mi jest. Próbowała mi "wcisnąć" nogi w tyłek, głowę dół - chciała sprawdzić czy mnie coś boli ale nie bolało. Dostałem lek przeciwzapalny i ten pomógł. Około 3 dni później wszystkie objawy ustąpiły. Kilka dni później wszystko wróciło i nasiliło się. Ból promieniował do prawego pośladka i był tak silny że nie mogłem się wyprostować. W skali 1-10 dałbym mu około 8,5. Poszedłem więc znowu do lekarza i dostałem skierowanie do ortopedy i na RTG. Ortopeda nic nie stwierdził na RTG. Zostałem więc skierowany do neurologa. Neurologa stwierdził rwę kulszową. Badanie polegało na tym że klęczałem na kozetce a on uderzał mi młoteczkiem w różne części nóg. Co go zaniepokoiło to fakt iż gdy uderzył około 20cm ponad piętą w dolną tylną części łydki lewej nogi to ta nie odpowiadała (nie odskakiwiła, nie ruszała się) tak jak prawa noga (przypominam że ból miałem w prawym udzie). Neurolog skierował mnie na TK i zabiegi (Sulux, DD VD). Na jednej z kartek był napisany opis udzielanego świadczenia: OKK(=) OAA-L(-) P(+) - reszty nie mogę odczytać. Dostałem również recepty na Nimesil i Canocastin.
Co ciekawe nie zdążyłem nawet wykupić tych recept a ból sam mi minął po okołu tygodniu. Dodam że było wtedy bardzo ciepło i bezwietrznie - dużo przebywałem wtedy na powietrzu. Teraz nic już mnie nie boli.
Na koniec dodam że mam 20lat i jestem mężczyzną. Nie stosuję żadnej specjalnej diety. Mam 185cm wzrostu przy 90kg wagi. Staram się być aktywnym ruchowo (chodze na basen, gram w siatke, jeżdżę na rowerze). Teraz j
Czy lekarz poprawnie zdiagnozował u mnie tą rwę kulszową???
Czy mogła ona przejść w stan utajony???
Czy było to raczej zwykłe wyziębienie???
Czy mógł być to wypadnięty dysk który sam wrócił na swoje miejsce???
Proszę o komentarz
Z góry dziękuję i pozdrawiam
kk