Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Córce na udach i łydkach robią się rozstępy.Ma ich coraz więcej.Jest młodą20 letnią dziewczyną.Nie rodziła nie bierze środków hormonalnych.Od czego to może być,jak tego się pozbyć i co robić aby nie powstawały nowe. Pozdrawiam serdecznie.
Najczesciej jest to spowodowane szybka zmiana wagi (chudniecie, tycie). Powstale rozstepy trudno usunac, mozna stosowac peelingi i kremy, ale zazwyczaj efekt nie jest rewelacyjny. To takze zalezy od tego, jak dawno powstaly. Swieze rozstepy latwiej zniwelowac. W gabinetach kosmetycznych mozna wykonac peeling mechaniczny. Nie mam srodka, ktory by zapobiegal bezwglednie powstawaniu rozstepow. Na rynku sa dostepne srodki dla kobiet w ciazy, gdyz przy szybkim nabieraniu na wadze czesto powstaja. To zalezy takze od gietkosci skory. Są to np. produkty Mustela. Należy pamietac o nawilzaniu ciala, stosowaniu regularnie oliwki. Na powstale rozstepy (swieze) mozna takze stosowac krem na blizny Cepan (na bazie cebuli, dlatego niezbyt mily w zapachu).
u mnie rozstępy pojawiały się, jak szybko rosłam, a potem po gwałtownym przybraniu na wadze. stosowałam na to pilingi i oliwkę taką dla dzieci - skóra powinna być dobrze nawilżona. krem Mustela jest też w porządku. warto się w ogóle rozejrzeć wśród preparatów dla kobiet w ciaży na rozstępy - są skuteczne, a przy tym dość łagodne:)
Niestety przy szybkiej zmianie wagi, lub rośnięciu mogą pojawić się rozstępy. Żeby skutecznie je usunąć najlepiej jest skorzystać z zabiegu w salonie kosmetycznym. Wydaje mi się, że zabieg Bi-one jest w tym wypadku najskuteczniejszy. Już po pierwszym zabiegu rozstępy będą płytsze i gładsze. Wiem, że w Klinice La Perla ten zabieg można sobie zrobić. W efekcie będzie się miało wyrównany koloryt skóry całego ciała. Na pewno jest to o wiele skuteczniejsze niż kremy różnego rodzaju.
Rozstępów nie da się niestety usunąć w 100 %... Ja mam je od 13 roku życia...czyli już 15 lat :( Próbowałam wszystkiego oprócz laseru i nic. Z tego co wiem, laser też nie usuwa ich w 100 %, a cena zabiegu jest kolosalna więc dermatolog poweidział mi, że najlepszym sposobem będzie polubienie ich :) Można je czasem zamalować samoopalaczem - wtedy są mniej widoczne.
Np jakich? Ja już odwiedziłam tylu dermatologów i lekarzy medycyny estetycznej i każdy mi powiedział, że to niemożliwe. Niby jak da się usunąć rozstępy w 100 %????