Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹UrologUrologia – dziedzina medycyny zajmująca się układem moczowo-płciowym w szczególności rozpoznawaniem i leczeniem wad rozwojowych, chorób gruczołu krokowego i prącia, Leczeniem stanów zapalnych dróg moczowych, a także chirurgicznym usuwaniu żylaków powrózka nasiennego, wodniaków oraz zaburzeń oddawania moczu.
Regulamin działu
Jeżeli jesteś pacjentem poradni urologicznej, z pewnością zainteresują Cię tematy podejmowane w tym dziale forum. Poznaj metody leczenia stanów zapalnych dróg moczowych oraz wszelkich zaburzeń pojawiających się przy oddawaniu moczu. W tym miejscu możesz przyłączyć się do dyskusji na temat wszystkich chorób układu moczowo-płciowego. Jeżeli masz jakieś pytania, szukasz sposobu leczenia, który rozwiązałby Twój problem zdrowotny, skorzystaj ze wskazówek osób doświadczonych w tym temacie. Dowiedz się jak diagnozowane są poszczególne dolegliwości, jak przebiega ich leczenie i czy możliwe jest całkowity powrót do zdrowia. Zastanawiasz się kiedy konieczna jest chirurgiczna interwencja? Jak wady rozwojowe mogą wpłynąć na układ moczowy? Poznaj zagadnienia związane z tym tematem. Za sprawą aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w dziale „Urolog” poznasz rozwiązania trapiących Cię wątpliwości a także dowiesz się, jak przygotować się do badania w poradni urologicznej. Wykorzystaj szansę jaką stwarza Ci możliwość konsultacji i rozmowy z innymi osobami, które odwiedzają to miejsce regularnie.
bardzo proszę o odpowiedz bo zupełnie nie wiem co robić!na nerce prawej mam torbiel ok.3cm na nerce lewej torbiel o średnicy ok6cm.Dowiedziałam się o nich przypadkiem jakieś3 lata temu teraz mam 32lata.Poszłam do lekarza który mnie śmiertelnie wystraszył ze ten większy w lewej nerce może peknać miałok.4,5cm i że to staszny ból więc zgodziłam się na zabieg przebijania tej torbieli który był bardzo bolesny ze znieczuleniem miejcsowym trwałok.40 min ale niestety lekarz go nie przebił i tylko zanieczyscił mi nerke potem musiałam brać jakieś tabletki.Kazał mi przyjśc jesze raz.Po tym przykrym doświadczeniu pojechałam do lekarza z Rzeszowa który wyśmiał przebijanie takiej wielkości torbiela i kazał tylko obserwować.Tak zrobiłam teraz po prawie 3 latach zrobiłam usg i okazało się ze dosyć urosły w lewek ok 6cm a w prawej 3cm.dokucza mi ból w okolicach kręgosłupa myślałam ze to właśnie on mnie boli ale chyba to od nerek promieniuje?czy to możliwe-pojechałam więc do Rzeszowa pan doktor troche moim zdaniem zlekceważył mnie nawet wyników nie oglądnął-dodaje że są raczej dobre teraz też robiłam posiew moczu i wyszedł ujemny-czy to dobrze?Powiedział ze jeśli chce to abym przyjechała jak będzie ten większy miał ok10cm to jeśli chce to mi go przebije(płyn z torbiela nigdzie nie wysyła bo się pytałam- czy tak się robi?)Ale czy on mi nie pęknie jak będzie takiej wielkości skoro lekarze z Krosna panikowali jak miał 4,5cm więc co robić! Niedawno dowiedziałam się że u nas w Jasle w Stacji Dializ przyjmują urolodzy i poszłam wrażenia bardzo miłe pan doktor od początku pytał się o przebieg choroby zbadał mi ciśnienie badania oglądną i zlecił ponowne usg a potem pewno tomografię naprawdę pełen profesjonalizm.Rzmawiałam i co dalej pan doktor powiedział że to się chirurgicznie wycina. Co ja mam teraz zrobić jeden lekarz karze zostawić a drugi zabieg co taki laik w medycynie jak ja ma zrobić .Proszę o opinię na ten temat ! Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem
Zabieg chirurgiczny wykonuje się w wyjątkowych sytuacjach.Można przeprowadzić zabieg usunięcia płynu przez tzw.okno lub też tzw. obliteracja(czyli wstrzyknięcie do torbieli środka powodującego zanikanie torbieli)