Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
WITAM. 12 PAŻDZIERNIKA MIAŁAM ROBIONĄ ARTROSKOPIĘ PRAWEGO KOLANA. PO ZABIEGU 1 DOBĘ SPEDZIŁAM W SZPITALU PO CZYM WYSZŁAM DO DOMU. NA DRUGI DZIEN PO WYJSCIU ZE SZPITALA NORMALNIE NA UKACH POSZŁAM DO SZKOLY. TO NIE MOJA PIERWSZA ARTROSKOPIA MIAŁAM JUZ 4. WIECZOREM MIAŁAM TAK STRASZNIE SPUCHNIĘTE KOLANO, ŻE NIE CHCIAŁO SIĘ MIEŚCIC W SPODNIACH NAGE POCZUŁAM TAKIE DZIWNE POCIĄGIĘCIE PATRZ A ZA OPATRUNKU PŁYNIE STRUZEK KRWI ODKLEIŁAM OPATRUNEK I ZOBACZYŁAM, ŻE NA WSKUTEK OBRZEKU PĘKŁ MI SZEW. NA DRUGI DZIEN POJECHAŁAM DO KLINIKI GDZIE MIAŁAM ROBIONA ARTROSKOPIĘ. załozono mi na to szew plastrowy i lekarz kazał mi przyjechac za 7 dni. nie zdjemowałam tego opatrunku a w zwiazku z tym że klinika w której miałam robiony zabieg jest oddalona sporo od mojego domu wiec na zdjecie szwow po tyg. poszłam do poradni chirurgicznej, w miescie w którym mieszkam. Lekarz popatrzał i powiedział ze mozna zdjac szwy z tej rany na której pękł szew wyciekał taki żółty kleisty płyn ale lekarz powiedział ze nic złego sie nie dzieje i ze ma wyciekac a mnie to jednak marwiło bo miałam w kolanie dziure az do kosci, rana nie chciała sie zamykac. Posłuchałam zalecen lekarza zmieniałam opatrunki w domu i miało się goic ale sie nie goiło na wierzch po tyg. wylazła mi tkanka zaczęła leciec ropa a dziura jak była tak była. Poszłam do ortopedy jak ten to zobaczył to powiedział ze wdała mi sie infekcja, przepisał antybiotyk i kazał chodzic do chirurga na opatrunki, chodziłam codzinnie na opatrunki a rana nie goiła sie. Zaczęłam gorączkować po 40 stopni ból kolana był nie do zniesienia, pojechałam do tego lekarza co mnie operował wiec postanowił ze mnie znieczuli wytnie ropień i tak zrobił po wszystkim wsadził saczki do kolana, które miałam zmieniane miałam je przez 4 tyg zpowrotem ból wrócił i ropień znów się utworzył.Lekarz znów mi rane czyscił nacinał kolano, było lepiej przez 3 dni a potem znów to samo. najgorzej z mam sztywny staw kolanowy. Postanowiam dac sobie spokuj z tym konowałem tzw. lekarzem który mi w niczym nie pomaga i poszłam z mama do chirurga u siebie w mieście. Lekarz dał mi skierowanie do szpitala w Kwidzynie zadzwonił do jakiegoś swojego dobrego kolegii który jest tam ordynatorem aby sie mna zajął. Byłam na konsultacji tam i lekarz powiedział ze czeka mnie operacja beda mi rocinac kolano i wycinac ropien łącznie z zakazoną tkanką powstanie ponoć duza blizna. Mam takie pytanie, czy to pomoże i czy ktoś kiedys słyszał o takich powikłaniach po artroskopii? zaznaczam ze miałam oprócz tej jeszcze 4 inne i nic takiego sie nie działo;) pozdrawiam