witam serdecznie.Mojemu synkowi od urodzenia ciagle ropieje oczko :( w chwili obecnej ma 4 tyg i ciagle bez zmian.Juz nie wiem co mam robic przemywalam mu je rumiankiem, sola fizjologiczna, przegotowana woda,a nawet slyszalam ze mozna wlasnym mlekiem z piersi przemywac ale nawet to mu nie pomoglo.Bylam z nim u lekarza za 1 razem zostal mu przepisany antybiotyk w kropelkach rowniez to mu nie pomoglo wiec za 2 razem Pani doktor wziela probke do badan tak kontrolnie a nam doradzila zeby nic z tym nie robic ze podobno moze mu ropiec do 3 miesiecy stwierdzila rowniez ze ma jeszcze kanaliki nie do konca otwarte.Teraz otrzymalismy wiadomosc ze mamy sie zglosic do przychodni po antybiotyk dla niego.Problem w tym ze nie mieszkamy na terenie Polski tylko w UK i wiele razy zawiodlam sie na tutejszej sluzbie zdrowia.czy moze ktos wie jak mozna mu pomoc? czy mieliscie moze takie przypadki? slyszalam ze w Polsce na cos takiego jest robiony zabieg.Juz sama nie wiem co mam myslec prosze doradzce.pozdrawiam serdecznie
Jeśli nic nie przynosi rezultatu(antybiotyki,systematyczne przemywanie)być może zatakany jest kanalik łzowy...czy jak dzieko płacze normalnie lecą łezki?? Faktycznie przeprowadza się nie grozny zabieg przetkania kanalików i problem ustępuje.
Wlasnie problem w tym ze mu nie leca lezki jak placze.I dokladnie tak nam Pani doktor powiedziala ze ma zatkany kanalik lzowy.czy moglabys powiedzec cos wiecej na temat tego zabiegu ? bo troche sie obawiam jak to mniej wiecej wyglada ? czy maluszek bedzie pod narkoza? ile to trwa? zastanawia mnie fakt czy w Uk tez wykonuja takiego typu zabiegi.
Co możesz zrobić od siebie to masować zatkane kanaliki... Znajduje się on z boku nosa, zaraz przy kąciku oka.Uciskasz z wyczuciem i najlepiej podczas karmienia.Możesz gazikiem nasączonym ciepłą wodą. Oczywiście jeśli masz zapisane jakies kropelki możesz stosować,możliwe jest,że przy takiej pomocy i masowaniu kanalik sam się odetka nie jeden taki przypadek gdzie się udało a dzieciak unikną zabiegu. Zabieg przeprowadza się bez narkozy bądz z lekką to wszystko jest do ustalenia,można w pewłnej jak dziecko jest duże by lekarz mógł wykonac precyzyjnie. Zalezy przede wszystkim od wieku dziecka choć zaleca się przetykanie kanalików u dzieci nie młodszych niż 3 miesiące. Sam zabieg wygląda strasznie ale trwa zaledwie 5 minut i do domku więc moim zdaniem narkoza to głupota. Pewnie u was też wykonują w końcy nie tylko w Polsce zatykają się kanaliki łzowe. Po zabiegu oczywiście trzeba stosowac kropelki,łezki mogą wylatywać podbarwione krwią...trzeba cały czas masowac bo odetkany kanalik lubi się szybko zapchac znowu. Próbuj uciskaj te kanaliki mocno ale wiadomo z wyczuciem przy każdym karmieniu i w zabawie może się uda.