Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam serdecznie, jestem rok po rekonstrukcji ACL. Piszę tutaj ponieważ dolega mi "chrupanie w kolanie". "chrupanie to występuje zazwyczaj gdy robię przysiad na jedną nogę, w prawdzie cały ciężar spoczywa na tej nodze, ale nie wiem czy powinno tak chrupać ? Od pewnego czasu doskwiera mi również ból po lewej stronie kolana(na prawej nodze-noga po rekonstrukcji), myślę że to przez przesilenie, ponieważ dość ostro wziąłem się za bieganie, no ale nie wiem czy to może być to, w sumie bylem u lekarza i mówił, że stabilność kolana jest bardzo dobra, no ale nie wytłumaczył dlaczego doskwiera mi chrupie bólu jeszcze wtedy nie było. Jeżeli chodzi o ból to jest on zbliżony do kłucia i występuje właśnie przy lekkim przysiadzie na jedną nogę, nie jest to straszny ból lecz przeszkadza mi on i mnie nurtuje, że coś jest nie tak, można go również odczuć gdy stoję na jednej nodze (zgiętej) i poruszam kolano w prawo i w lewo wtedy również tyn ból się udziela. Może coś z łękotka jest nie tak ? Proszę o jakąś rade.
No więc kolano chrupie na srodku, w sumie to nie jestem w stanie dokładnie określić miejsca chrupania, ponieważ jest to gdzieś w środku kolana i trudno to wyczuć przez dotyk, chrupanie oczywiście nie boli. Jeżeli chodzi o ból, to może to być jakieś przesilenie ?
A budowa mięśnia czworogłowego uda silniej wygląda po stronie zewnętrznej, czy raczej jest równowaga i jak to wygląda w stosunku do nogi zdrowej ?? Rzepka jak się patrzy na nią z góry przy lekko zgiętych kolanach z góry to są jakieś różnice wizualnie??
No więc tak, jeżeli chodzi o kolana operowane to jest grubsze od tego zdrowego, no i rzepka w lewej nodze jest bardziej widoczna, tak jakby bardziej wysunięta, może dlatego że blizny pooperacyjne mam na prawym kolanie(to wszystko dostrzegłem patrząc z góry) mięsień również nie jest jeszcze taki jak na lewej nodze, w sumie są prawie równe w obwodzie ale można dostrzec więcej tkanki tłuszczowej na nodze operowanej no i wiem, że nad mięśniami będę musiał jeszcze sporo popracować, myślisz, że słabe mięsnie mogły się przyczynić jakoś do tego bólu kolana ? Za dużo obciążenia padło na więzadło boczne ?
1. nie robić przysiadu na jednej nodze jest to ogólnie nie wskazane I właściwie dawno już się nie stosuje, a szczególnie niebezpieczne jest wstawanie z tego przysiadu 2. ból może być pochodzenia przeciążeniowego, ale równie dobrze ból po bocznej stronie kolana może być spowodowany brakiem równowagi mięśni / lub za słabym mięśniem przyśrodkowym i przez to nieprawidłowy tor ruchu rzepki może powodować dolegliwości po stronie bocznej. To również może się tyczyć tego chrupania nierozciągnięty zbyt słaby mięsień może powodować zaburzenie mechaniki kolana. Jednak czy tak jest faktycznie może sprawdzić tylko lekarz których dokładnie sprawdzi kolano.
Witam, potrzebuję opini kogoś kompetentnego. Jestem 5 tyg. po operacji, ćwiczę ostro z rehabilitantem (uważam nazwet że za ostro, robię już wypady, wejścia na schody z obciążeniem, półprzysiady). Po ostatnim intensywnym seansie kolano spuchło, i odchorowałam 3 dni ( gorączka i osłabienie ), nie jestem pewna czy to z powodu kolana, troche bolało, ale nie wiecej niż zwykle... poradźcie co powinnam zrobić ??
Jeśli zachowane jest ograniczenie w zgięciu to wszystkie ćwiczenia prócz może tych wypadów choć to też zależy jakie one w rzeczywistości są mogą być. jeśli wystąpi wysięk i ból należy zastosować schładzanie oraz elewację kończyny