Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PsychiatraPsychiatria – dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką, profilaktyką i leczeniem chorób o charakterze psychicznym. W szczególności leczeniem nerwicy, depresji, schizofrenii, uzależnień, otępień. Psychiatria korzysta zarówno z nauk medycznych, z psychologii oraz nauk społecznych, leczenie odbywa się za pomocą zarówno farmakologii jak i psychoterapii.
Regulamin działu
Forum „Psychiatria” to miejsce przeznaczone nie tylko dla samych pacjentów poradni psychiatrycznych i ich rodzin, ale także wszystkich tych, którzy interesują się tematyką zdrowia psychicznego. Toczące się tu rozmowy z pewnością Cię zainteresują. Podyskutuj o depresji, fobii, otępieniu czy schizofrenii. Ważną dla nas tematyką są również zaburzenia nerwicowe. Czym one są i jak sobie z nimi radzić w codziennym życiu? Poszukaj odpowiedzi na pytania, które sobie zadajesz. Niewątpliwie może okazać się, iż miejsce to będzie dla Ciebie źródłem rzetelnych informacji, dającym okazję do wymiany doświadczeń. Doskonale zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa jego psychika i samopoczucie. Z drugiej jednak strony wiele jej aspektów wciąż pozostaje jej tajemnicą. Być może właśnie tu dowiesz się czegoś więcej o chorobach natury psychicznej, sposobach ich leczenia a także miejscach, w których możesz szukać pomocy. Nie zwlekaj, przekonaj się o tym osobiście już teraz.
Witam .. Moja choroba zaczęła się 3 lata temu .. podczas gdy byłam w domku letniskowym (było tam brudno pełno robactwa ciemne światło zamknięte drzwii i burza za oknem ) doznałam lęków .. Wróciłam do domu i nie mogłam spać . Robiłam wszystkie badania i okazało się ze to nerwica. Miałam przeróżne objawy od drętwienia ciała po paniczny strach przed zamkniętymi pomieszczeniami. Psychiatra wypisała mi dwa leki risset i velafax. Pierwszy rok był ciężki .. panika strach .. w drugim roku powoli dochodziłam do siebie .. Gdy było już bardzo dobrze .. zaczęłam pić od czasu do czasu alkohol i z 5 razy paliłam marichuane... Ogólnie czuję się świetnie ale od roku od rana do wieczora boli mnie głowa. Wieczorem ból się nasila ... wiem że to glupie co napisałam bo napiszecie żebym odstawiła używki .. Czy ktoś z was na tych lekach pił alkohol lubił palił THC ? .. jak sie po tym czujecie .. i CZy dokuczają wam podobne objawy .. Może ktoś mi napisze co może grozić po wypiciu lub zapaleniu na lekach .. czy to bezpieczne? Wcześniej sie nad tym niezastanawiałam .. Moja psychiatra pozwoliła mi od czasu do czasu wypić sobie max 3 piwa ..
czy bezpieczne jest picie alkoholu i branie leków odpowiem nie,alkohol może osłabić działanie leków przez co lęki mogą się nasilić,jest wiele wiele przykładów po których można mieć niezłych jazd,ja szczeże mówiąc biore paromerc na nerwice lękową już rok i nie miałam alkoholu przez ten czas w ustach,moja psychiatra mówiła że lampka wina od czasu do czasu nie powinna zaszkodzić a więcej pije na własną odpowiedzialność...co do innych używek to nie mam pojęcia jak to działa ja pale papierosy i od czasu choroby nawet zmieniłam z dwuch kaw dziennie na jedną słabiutka,bo jednak kawa również pobudza a ja boję się żeby znów nie przechodzić tego koszmaru...