Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Stwierdziła go u mnie pani laryngolog bo ciągle chrząkałam a w gardle nie było infekcji bakteryjnych. Częśto odbija mi się oraz mam biały nalot na języku. Czy to dobra diagnoza? Mam zgłosić sie do gastrologa? Jak to się leczy? Pozdrawiam
To bardzo prawdopodobna diagnoza. Leczenie jest objawowe polegające na zobojętnianiu kwasu żołądkowego. Wskazane jest też spożywanie ostatniego posiłku przed spaniem na ok 3-4 godz. i lekkostrawnego. Spanie z lekko podniesiona głową (większa poduszka). Jako lek pomocniczy można przyjmować Nux - vomica Homaccord - krople lub Gastrobionisol krople. Łagodzi wzdęcia, działa rozkurczowo.
Ja mam podobny problem co Ty ,ale radze isc prywatnie do gastrologa ,bo na naszą służbe zdrowia nie ma co liczyć ,jak poszłam na służbe zdrowia a było to z 3 lata temu do tej pory borykam sie z tym problemem,to jest moja dobra rada.Ja tez tak zamiezam zrobic.Wiecej wyda sie na leki niz ta wizyta kosztuje.POZDRAWIAM :-)
Witam! Od półtora roku boli mnie gardło. Leczyłam się tabletkami od bólu gardła co nie przynosiło efektów. Laryngolog stwierdził u mnie refluks żołądkowo-porzełykowy, ale nigdzie nie znalazłam informacji, że przy refluksie mogą być czopy ropne na gardle. Zgagę miewałam, ale bardzo dawno temu. Mam w związku z tym wątpliwości co do diagnozy pani doktor.