Witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc - nie wiem, do jakiego lekarza się zwrócić.
Dokładnie 14 dni na palcu u nogi pojawiła się mała ranka przypominająca ugryzienie, czy ukłucie, która była podpuchnięta, z dnia na dzień opuchlizna się powiększała, pod ranką zrobiło się bardzo bolesne zgrubienie, a mniej więcej po 4 dniach - z ranki zaczęła wypływać ropa. Poszłam do chirurga, rankę naciął, kazał smarować rankę tribiotikiem i odesłał do domu.
Ranka faktycznie zaczęła się goić, chociaż do tej pory nie wygląda zbyt dobrze - przynajmniej nie boli, nie jest opuchnięta, a skóra wokół nie jest czerwona. Ale blizna zostanie całkiem spora...
Jednak na drugi dzień po powrocie od lekarza - pojawiła się mała opuchnięta ranka na udzie i historia się powtarza - ranka puchnie, wokół coraz większe zaczerwienienie (bardzo intensywne), boli jak diabli przy chodzeniu, twarde i lada moment zacznie coś z niej się sączyć.
Cały obrzęk ma średnicę około 6-7 cm. Smaruję ją maścią ichtiolową, ale to nic nie zmienia.
A tymczasem pod kolanem - pojawiła się nowa, maleńka, lekko podpuchnięta dziurka...
Wszystkie rany na lewej nodze powstały w ciągu 10-14 dni, jedna kilka dni po drugiej.
Prosze o pomoc, bo ja nawet nie wiem gdzie z tym pójść! Co to może być?
Dodam tylko, że na dzień przed pojawieniem się pierwszej ranki wróciłam z Indii.