Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Wiatam, chciałbym otrzymac porady odnośnie rany wargi. Rana powstała około 3 rano 18 lipca, udałem się napogotowie, lecz podobno nie można było szyc, gdyż mineło 6 godzin od jej powstania, lekaż zalecił mi tylko szałwię i rumianek. Czy można zrobic coś jeszcze i czy mam się czym martwic?
Lekarz powiedział Ci co masz zrobić, sądze,że niewle da sie zrobić na ranę , która znajduje sie na wardze gdyż wszystkie dostępne środki mogłyby dostac sie do buzi-gardła,a rumianek i szałwia działaja bakteriobójczo i są też do picia wiec z ich strony nic nie grozi człowiekowi.ja używam ich na ból gardła,gdy miałam parat na zębach i podcinane wędzidełko zanim założyłam aparat. Rób jak lekarz mówi,poczujesz ulge za 2 dni.
...teraz tak myślałam i można rany pędzlować 1-2x dziennie piochtaniną -fachowo Gencjanowy fiolet "Pyoctanina ", stosuje sie na rany i grzybiczne i bakteryjne zakażenie skóry-> z ulotki("Wskazany do dezynfekcji w stanach zapalnych skóry, ranach sączących i owrzodzeniach").U dzieci stosuje sie na pępuszek, pędzluje się tym buzie kiedy np jest zapalenie jamy ustnej, na rozbite kolanka i inne części ciała.
Jak już rana całkowicie sie wygoi wtedy mozesz stosować(jesli zajdzie taka potrzeba) kremy na zmnijeszenie lub zlkwidowanie blizn. Moja siostra po ugryzieniu przez psa(wyrwał jej kawałek skóry na policzku)uzywała Contartubex i blizna wyglada bardzo ładnie,praktycznie nie widać, tylko jak sie dotyka to czuć zgrubienia.
Opis z netu.Działa zmiękczająco, co powoduje większą elastyczność blizny. Przy świeżych bliznach należy rozpocząć kurację Contractubexem możliwie wcześnie, kilka dni po powstaniu urazu bądź po operacji - zaraz po zrośnięciu się rany, nanosząc ostrożnie żel na delikatną nowo powstałą tkankę. Natomiast w przypadku blizn stwardniałych i zadawnionych należy Contractubex silnie wcierać oraz zintensyfikować działanie leku przy pomocy opatrunku z żelem. W trakcie leczenia świeżych blizn unikać przede wszystkim bodźców fizycznych jak np. ekstremalnego zimna bądź promieniowania ultrafioletowego lub zbyt silnego wcierania. Niepożądane: Nie wolno stosować u pacjentów uczulonych na: alkil-4-hydroksybenzoesowy (parabeny).