Witam
Zanim przedstawię moja sytuację, już na wstępnie chciałbym zadać nurtujące mnie pytania:
1. Jaka jest Wasza opinia o ranie, czy na podstawie przedstawionego RTG można stwierdzić, że kość nie została naruszona?
2. Czy normalne jest, że noga, a w szczególności stopa jest opuchnięta?
3. Czy taki uraz może mieć konsekwencje w przyszłości?
4. Ile było szwów, 6 czy 7?
Rozpoznanie: rana tłuczona okolicy przedrzepkowej ze stłuczeniem skóry i naciekiem zapalnym (symbol S81.0 - nie wiem co to znaczy).
Rana okolicy przedrzepkowej powstała wskutek upadku na poprzecznie ułożony na ziemi podłużny element metalowy. Stało się to w warunkach, że tak to określę ekstremalnych jeśli chodzi o zanieczyszczenie podłoża i powietrza. Dlatego też rana była bardzo zabrudzona, pyły, kawałki kamyków itd.
Z innych informacji mogę podać, że przez pierwsze 50-60 godzin otrzymywałem Metronidazol oraz Gentamycynę. Przez pierwsze około 18-20 godz. podłączony rurką wychodzącą z rany do plastikowego pojemniczka.
Przez 10 dni miałem usztywnioną nogę szyną. Łydka obolała, przy pozycji pionowej strasznie bolała, drobne ranki od szyny.
86.221 - Oczyszczenie przez wycięcie zdewitalizowanej tkanki
Rana po 10 dniach, kilka godzin po zdjęciu szwów:
Dziś jest 13 dzień od urazu. Moja stopa jest opuchnięta, opuchlizna nie boli. Oto dzisiejsze zdjęcie:
Czy to normalne objawy, czy jest to powód do niepokoju?
Następna wizytę kontrolną mam za 1,5 tygodnia.
Proszę o odpowiedzi na zawarte w wątku pytania. Z góry dziękuję