Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
Witam, we wtorek mój mąż miał badania- podejrzewają raka wątroby- dziś będzie wynik o 13! Nie wiem co robić pomóżcie!!! Piszcie albo tu albo na maila nie wiem co robić!!!!!!!!!!!!! Aśka
Witaj, mój mąż ma 34 lata, a przyczyna to zła tomografia czy jakoś tak Wczoraj lekarki nie było więc czeka mnie to dziś o 9 lub 10 srasznie się boję, nie śpię po nocach Jak coś wiesz lub coś pisz proszę Aśka
Zła tomografia ale dlaczego była wykonywana? Czy mąż miał zapalenie wirusowe watroby, marskość, choruje na inne nowotwory (rak watroby to glownie i prawie zawsze przerzut), czy duzo pije i pali?
cześć, Dziś się dowiedzieliśmy, że wynik będzie dopiero we wtorek... straszna nerwówka!! On choruje na wrzody i miał robione badania, niektóre badania skłoniły lekarkę by przeprowadzić właśnie takie badanie. Krzysiek ani nie pali ani nie pije- jest zwykłym facetem bez nałogów przed 35 rokiem życia. Zawsze chorował na te wrzody, ale nikt nic nie mówił o raku! Kur... boję się... strasznie Aśka
Gdzie wrzody a wątroba? Na jakie wyniki czekacie? Za mało danych piszesz żeby cokolwiek napisać. Rak wątroby to dość rzadka choroba, jeśli już jest to nie bierze się w takim wieku z nikąd. Zapewne miał robione usg przed ct, czy ono pokazało jakiegoś guza?
Dla mnie to wszystko jest jakimś złym snem. Nie mam wielu informacji na ten temat. Pierwszy raz rozmawiałam z jego lekarką. Do tej pory nie dopuszczał mnie do tej jego "tajemnicy- wrzodów". Aż w końcu lekarka poprosiła mnie o rozmowę...strach, przerażenie, takie rzeczy mi teraz towarzyszą. Dziś rano powiedziałam o wszystkim swoim rodzicom... Nie wiem co dalej robić... muszę się wziąść w garść aby wspierać Krzyśka. Skupię się więc na tym. Sporo (tak mi się wydaje) wiesz o takich rzeczach- mogę wiedzieć skąd ta mądrość? Aśka
powiększenie wątroby słyszalny szmer nad wątrobą w związku z bogatym unaczynieniem guza wodobrzusze objawy niespecyficzne, takie jak: bóle brzucha utrata masy ciała złe samopoczucie i osłabienie uczucie pełności w nadbrzuszu brak apetytu obrzęki kończyn dolnych żółtaczka gorączka krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego nagły wzrost poziomu fosfatazy alkalicznej u osoby chorej na marskość wątroby
TO SA OJAWY JESLI WYSTEPUJA TO JEST WTEDY NAJGORSZE ALE JAK ICH NIE MA TO NIE WOLNO SIE WYKLE MARTWIC NA ZAPAS A RAK WATROBY DAJE OBJAWY JUZ W OSTATNIMSTADIUM WIEC JAK ICH NIE MA TO NIE MA CO SIE DENERWOWAC PEWNIE PRZEJDZIE :-D
FRANIO- chcesz konkretów to proszę- mam przed sobą kartę informacyjną leczenia szpitalnego: ROZPOZNANIE rozsiany proces NPL w jamie brzusznej o nieznanym punkcie wyjścia podejrzenie zmiany pierwotnej w wątrobie stwardniejące zapalenie dróg żółciowych stan po sfinkterektomii (2001r) stan po cholecystektomii (2005r) wrzodniejące zapalenie jelita grubego
badanie histopatologicze biopsji musi być powtórzone, ponieważ lekarz powiedział, że jest nieczytelne! Co w takim razie radzisz? A może ktoś inny wie o co tu chodzi?
a coś jeszcze? nie wiem czego oczekiwałam jak zaczęłam pisać na forum... może jakieś wsparcie ze stronyosób w takich lub podobnych sytuacjach, może... nie wiem... :(
Okazało się, że są to nasze ostatnie święta... nie da się już nic zrobić... nie można. co ja teraz zrobię? skąd brać siłę na udawanie przed nim, że wszystko ok i da się jeszcze coś zrobić? co mam robić?