mój mąż jest po operacji jądra w trakcie chemioterapii oto wynik chisto
Wycinek z pachwiny, wąski płat ze zgrubieniem – nearvus epidermo-dermalis [M-8720/0]
Rozcięte jądro ok. 4 cm. W jednym z biegunów białoszarobrunatny guzek o nieostrych granicach śr. 2 cm dochodzący do osłonek
Z guzka – carcinoma embryonale [M-9070/3]
Pozostałe utkanie jądra, najądrze – status normalis [M-001]
Osłonki, powrózek cz. blizsza, powrózek cz. dalsza, miejsce odcięcia pasmowaty fr – utkania nowotworu złośliwego nie stwierdza się
Fr. osłonek przylegający do guza - InfiltratIo carcinomatasa [M-8010/3]
ma zapłanowane 3 kursy BEP, sprawa która mnie martwi. Po operacji markery nadal rosły AFP przed operacją 160 po operacji w 5 dobe 440, w 10 dobe 800. Przed chemioterapią w 22 dobe spadły do 688 (b-HCG w normie cały czas między 2 a 4), po 1 cyklu chemioterapii w 5 dobe po zakończeniu AFP spadł do 240 ale b_HCG która zawsze była w normie urosła do 10.
Nigdzie nie widać przerzutów TK jamy brzusznej i RTG klatki piersiowej nie wykazały żadnych zmian. Czeka go jeszcze TK głowy. Tomografia była wykonana dopiero 3 tygodnie po operacji na onkologii, wczesniej nikt nie kazał nam robić a z tego co czytam powinno sie zrobić jeszcze przed operacją. Lekarz który badał mojego męża "ręcznie" powiedział że cos pod pachą czuje, ale nie miał żadnego badania wykonanego, nawet USG pod pachami.
Na wypisie ze szpitala widnieje coś takiego: Rak jadra w stadium zaawansowania pT2N0M0S1, IIM ze względu na przetrwałe podwyższone wartości markerów nowotworowych
czy mogę prosić o komentarz, oraz o radę co mamy robić, czy mamy prywatnie wykonać jakieś badania skoro nie ma zaleconych przez lekarzy??
Czy to możliwe że markery nowotworowe po operacji nadal rosły a potem same zaczeły spadać (jeszcze przed chemioterapią)??
Czy to możliwe że markery wysokie a przerzutów nigdzie nie widać??
co to oznacza IIM ze względu na przetrwałe podwyższone wartości markerów nowotworowych.
Dlaczego b-HCG po chemioterapii (w 5 dobe od zakonczenia 1 kursu) zaczeła rosnąć, z 2.8 na 10, przy czym AFP zmalało z 688 na 240??
Juz nic z tego nie rozumie i trace siły... Lekarze uspakajają... jednak trudno być spokojnym gdy walczy sie z chorobą nowotworową w wieku 30 lat...